Német nyelvtanulás

Több
12 éve 11 hónapja #10778 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Szia Anita!

Èrdekes volt olvasni a tapasztalataidat.
Nekem egy kicsit màsok, de ugye ìgy szèp az èlet, hàtha valakinek ez is hasznos lesz…
En kb 2 ève jàrtam a VHS-nèl egy tanfolyamra oktòbertöl àprilisig. Mivel a szakmai okok miatt szüksèg volt egy C2-es nyelvvizsgàra, beiratkoztam egy vizsgaelökèszìtöre Volkhochschule-ban. En akkor ùgy èreztem, hogy maga a vizsga olyan bonyolult, hogy ez ràmfèr.

Utòlag örülök, hogy belevàgtam. Egyrèszt a csoport kicsi volt (kb 7-8-9 ember), màsrèszt a tanàrunknak tènyleg nagy tapasztalata volt. Viszont mèg az ilyen kis csoportban is a beszèdgyakorlàs ùgy ment, hogy egymàssal beszèlgettünk a legtöbbet. Erre a tanàrnak az volt a magyaràzata, hogy a felnöttoktatàs nagyon màs mint a gyerekekè. Szerinte a felnöttekben hatalmas a szègyenèrzet ès a többsèg csak akkor mer megszòlalni, ha màr azt gondolja, hogy mindent tökèletesen el tud mondani. Viszont ìgy hònapok-èvek telhetnek el hallgatàssal, mikozben az ember vàrja a tökèlyt, ami lehet, hogy soha nem jön el… Szerinte mèg mindig jobb nèhàny hibàval bàtran beszèlni, mint a tökèletes nyelvtudàsra vàrva mèlyen hallgatni… Persze az màs kèrdès, hogy hol a hatàr a nèhàny hiba meg a sùlyos hiànyossàg között, amikor a tanàrnak màr bele kell javìtani a beszèdbe.

Azèrt is jò volt a tanfolyam, mert egyèrtemü, hogy a sikeres vizsgàhoz 2 dolog kell: nyelvtudàs + a vizsgatechnika ismerete. Na, ezutòbbit otthon nem tudtam volna megszerezni. Meg sok règi vizsgafelaldatot is hozott a tanàr az òràkra, söt, rengeteg hàzi feladatot is adott, de hasznos volt…. ;)

Ugyanakkor pocsèk tapasztalatom van egy müncheni privàt nyelviskolàval, ahovà a fiam jàrt nèhàny hètig, de csak azèrt, mert a VHS-nek nem volt olyan gyerekeknek szòlò tanfolyama, ahovà ö az iskola mellett be tudott volna jàrni. Egy teljesen tapasztalatlan egyetemista volt a „tanàr“, akit idegesìtettek a gyerekek, aki az òra alatt mobiltelefonàlt ès szinte semmit nem haladt az anyaggal…. :angry: A nyelviskola kèrdèsünkre elmondta, hogy szerintük minden rendben. :sick: Nem is sokàig jàrt oda a gyerekem, mert ugye a tandìj a VHS-hez kèpest majdnem a duplàja volt… gyakorlatilag ablakon kidobott pènz….

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 11 hónapja #10779 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Szia Julianna,

az nem is kérdés, hogy nyelvvizsgára, főleg egy magasabb szintű C1-C2-re, mindenképpen kell a tapasztaltak segítsége a felkészüléshez.
Talán már B2-höz is, bár (nálunk) a VHS nem csinál B2 nyelvvizsgát, így nincs is felkészítés rá, hiába a B2 tanfolyam.
B1-re véleményem szerint fel lehet készülni egyedül, feltéve ha már vannak előtanulmányok. Interneten nagyon sok anyagot lehet összeszedni a különböző típusú nyelvvizsgákhoz.
B1-nél velünk sokan vizsgáztak olyanok, akik nem jártak az integrációs tanfolyamra, pénz- és időspórolás miatt, csak a vizsgára jöttek el.
De a magasabb szintű vizsgák valóban nagyon összetettek, ott mindenképpen, jó, kell az útmutatás a felkészüléshez.

Üdv., Anita
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Julianna

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 11 hónapja #10787 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Én ezt sehogy sem értem. Cégünknél sok a forditó. Kézkönyveket, szerelési útmutatókat, alkatrész katalógusokat és prospektusukat forditanak vagy 30 nyelvre a VW-nek. (Nálunk, ahol én vagyok, oroszra, angolra és spanyolra.) Egy forditónak sincs nyelvvizsgálya. Lányom négy nyelven ir, olvas, beszél, s a müncheni Microsoft központban dolgozik, az üzelti tárgyalási nyelv angol! Azt magyarázzátok meg, hogy mi az úristennek ezekkel a C, B és mittudom én milyen nyelvvizsgákkal görcsölni?? Vagy tudjuk a nyelvet vagy nem! Az én helyesirásom németül (is) csapni való, megis már annak idején szuper munkám volt a magyar játékkaszinó rt-nél mert jól, gyorsan tudtam németül BESZÉLNI! (Viszont az "utcán" tanultam németül az az gyakorlatban, s nem könyvekböl oktatott valaki, magyar akcentussal sachseni tájszólásban......!) Ha valaki nem akar szimultántolmács lenni egy minisztériumban, vagy nem akar speciális szakkönyveket felelöségteljesen forditani esetleg nem akar HIVATÁSOS tolmács lenni, akkor ezek az otthoni nyelvvizsgák teljesen feleslegesek s csak pénzbe kerülnek!!! Én a 22 év BRD tartózkodásom alatt egyszer nem hallottam, hogy valakitöl egy nyelvvizsgát kértek volna! Most ugyan a legújabb rendeletek szerint, a bevándorló és letelepedni kivánó külföldiektöl kér a német hatoság egy tanfolyami vizsgát, de ezt itt kell elvégzni!
(Most végzi a canadai vöm, innen tudom ez 100%-ban!!)
;)

Valaki világositson fel! :whistle:

DCT

• Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
12 éve 11 hónapja #10792 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Szia Decotext,

"Azt magyarázzátok meg, hogy mi az úristennek ezekkel a C, B és mittudom én milyen nyelvvizsgákkal görcsölni?? "
Megmagyarázom: ;) Nekem kell a C1-es (felsőfokú első fele), mert anélkül nem tudok főiskolára járni!
Ez pedig pontosan azért kell, hogy megváltoztassam az életem(17 éves korom óta dolgozom eladóként, és meg kell mondjam, hogy a hócipőm tele van vele!!). Irodai munkát szeretnék végezni(idősek otthonában szaktanácsadóként, vagy egy iskolában nevelési tanácsadóként fogok elhelyezkedni, ehhez pedig főiskolai végzettség kell!!!).
Mivel párom német, így régebben nagyon kínos volt, hogy nem tudtam vele minden gondolatomat megosztani. Ezen már túl vagyok ;)
Ebben az országban tervezem a jövőmet, így nincs más lehetőség, csak tanulni, tanulni, és tanulni..

"ezek az otthoni nyelvvizsgák teljesen feleslegesek s csak pénzbe kerülnek!!! "
Senki sem mondta, hogy Magyarországon tanulok! :woohoo:
Karlsruhe-ban járok iskolába, Rastattban lakok, és Baden-Badenban dolgozok.
Maya

Több
12 éve 11 hónapja #10794 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

DECOTEXT írta: Azt magyarázzátok meg, hogy mi az úristennek ezekkel a C, B és mittudom én milyen nyelvvizsgákkal görcsölni??.......Ha valaki nem akar szimultántolmács lenni egy minisztériumban, vagy nem akar speciális szakkönyveket felelöségteljesen forditani esetleg nem akar HIVATÁSOS tolmács lenni, akkor ezek az otthoni nyelvvizsgák teljesen feleslegesek s csak pénzbe kerülnek!!

Èn eredetileg külkereskedö vagyok, de 15 évi munka után abban a nem nekem való szakmában ismét egyetemi padba ültem és teljesen mást tanultam. Most nagyon beteg gyerekekkel foglalkozom. Mikor idejöttünk Németországba, viszonylag könnyen találtam munkát ebben a szakmában. De egy speciális területre való szakosodás érdekében el kellett végeznem itt még egy egyéves tanfolyamot. Arra még talán felvettek volna nyelvvizsga nélkül, de elöre szóltak, hogy ha ebben a speciális szakmában dolgozni is szeretnék Németországban, akkor le kell tennem majd egy felsöfokúnak megfelelö C2-es nyelvvizsgát. Gyakorlatilag csak akkor dolgozhatok a beteg gyerekekkel, ha megvan ez a vizsga, mert a szakmámnak van egy tanítási, nevelési része is. Tudom, hogy külföldi tanároktól is kérik ezt a C2-t, de minimum a C1-es vizsgát, ha itt a szakmájukban szeretnének dolgozni. Tehát mi nem “görcsölünk a mittudomén milyen nyelvvizsgákkal”, hanem azt csináljuk, amit a német szabályok elvárnak tölünk.

A másik dolog meg az, hogy ezek nem “otthoni nyelvvizsgák”, hanem 100%-ban németek. A német Goethe Insitut szervezi ezeket világszerte és pont az a céljuk, hogy viszonylag egységes némettudást tanusítsanak, attól függetlenül, hogy Honoluluban vagy Berlineben tetted-e le a vizsgát. A követelmények elméletileg azonosak és sokszor anyanyelvi tanárok elött kell szóbelizni, a magasabb szintü vizsgák írásbeli részét pedig mindig anyanyelvi tanárok javítják. A Goethe Insitut célja, hogy világszerte terjessze a német nyelvet és kultúrát és erre e német állam súlyos milliókat költ.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Maya

Több
12 éve 11 hónapja #10797 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Szia DCT,

látom már felvilágosítottak, hogy ezek nem otthoni nyelvvizsgák, ezeket itt Németországban is le lehet tenni. Illetve nem otthoni, hanem itteni, kinti tanfolyamokról folyt a beszélgetés. :)
Alapvetően igazad van, nem a nyelvvizsga meg a róla szóló papír a lényeg (kinek hiányzik a vizsgával járó stressz vagy a vizsgadíj, ami 150-200 euró, ha nem muszáj??), hanem a tudás, de azért vannak, ahol kérik a nyelvvizsgát. Mint ahogy Maya is írta, pl. ha valaki Németországban főiskolán vagy egyetemen akar tanulni, kérik a C1-et.

Juliannát annyival egészíteném ki, hogy nálunk itt az integrációs tanfolyam végén nem Goethe, hanem TELC B1-et kellett csinálni.
A B1 az amit kérnek a bevándorlóktól, bár nem tudom mennyire veszik szigorúan újabban. Régebben egyáltalán nem, de biztos nem véletlen, amit írtam, hogy a csoportunk tele volt olyanokkal, akik 6-10-19 éve Németországban élnek. És most jutott eszükbe nyelvtanfolyamra járni (pedig nagy részüknek ingyen is van). Talán a szigorítások miatt.

Még otthon, amikor kórházban dolgoztam, ott is volt valami pár ezer forintos pótlék, ha volt nyelvvizsgád. Az nem érdekelte őket, hogy beszéled-e a nyelvet. Ha volt papírod, kaptad a pótlékot.
A második munkahelyemen már a papír nem érdekelte a munkáltatót, ha valaki kezelt idegennyelvű hívásokat, kapta a pótlékot. Nylván ez utóbbi a logikus.
Sok olyat ismerek, akinek van nyelvvizsgája, de megmukkanni nem tud, így aztán a papírral sokat ér...
Munkahelyen persze úgyis rögtön fel tudják mérni ha akarják, hogy ki mennyire beszél.

Üdv., Anita