Német nyelvtanulás

Több
12 éve 11 hónapja #10813 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Szia Szugya,

én is diplomás ápoló vagyok. :-) Jó ezt hallani, hogy alap nyelvtudással is kaptál állást. Remélem, hogy jól alakul majd minden és szeretni fgod a helyedet!
Sajnos nekem az is hátrányom a nyelv mellett, hogy összesen csak 2 évet dolgoztam eü-ben, azt is 10 évvel ezelőtt...
De itt most ismét elővenném a diplomámat, ha csak azzal lenne esélyem dolgozni, itt azért mások a körülmények, itt nem okozna gondot ismét visszamennem az eü-be. Otthon megléptem, amikor már kezdtek látszódi a problémák... Persze emiatt most hiányzik a tapasztalatom.
Kérdés, hogy ennyi gyakorlattal majd kellek-e...
De ha megvan a honosítás, elkezdek keresgetni, aztán kiderül.

B2 szint olyan középfoknak felel meg.

Ha gondolod, folytathatjuk emailben, nem akarom szétoffolni a topicot a többi kérdésedre válaszolva, és nagyon érdekelne majd az is, hogy hogy haladsz, hogy érzed magad stb.
Meg ha van kérdésed, szívesen válaszolok.

GERGŐ, el tudnád juttatni neki az email címemet? Köszönöm. :)

Üdv., Anita

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 11 hónapja #10814 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Szugya írta: Rettegek attól, hogy nem jól rakom össze a mondatot, és majd ehhez mit fognak szólni az új kollégáim!!! Beszélnem viszont kell, mert ez egy magánklinika, január közepén megyek, de ott van az a bizonyos zabszem a ...-ben.

Ne legynek problémáid! Nem vagy a biróságon ahol vigyáznod kell hogy mit mondasz! Sőt, ha hibás, az vidám is lehet! Én sokszor még ma is együtt nevetek a német kolegákkal, magamon! (Még ma is gondom van 22 év után a szórenddel és a der, die das-al!*) Tudják hogy magyar vagyok nem várják el azt hogy perfekt legyek! Sok kellemes vicces dolog van igy s az egész egy fesztelen kapcsolattá válik! Aztán van aki meg állandóan szurkálódva kijavít! Nos, az ilyennek megköszönöm a dolgot, s azt mondom, hogy majd ha úgy beszél magyarul, ahogy én németül, akkor tovább kritizálhat! Rendszerint abba is marad az ilyen! Persze van sok hasznos és konstruktiv segitség is: hivatalos leveleket (kezdetben) átnézetek a kolegákkal! Később ha a kuncsaft már ismer, már ez sem kell s tudják, hogy csapnivaló ahogy írok, de az a fontos hogy mit és nem az, hogy hogyan!
(A németek helyesírása sem jobb!)
:whistle: :S

* A német azt mondja, hogy das Mädchen, tehát "sächlich", holott a lány az bizony nőnemű lény, (akárhogy is nézem)! vagy nyílásászárók egy házon: das Fenster, és die Tür. Hogy miért nőnemű az ajtó és miért himnemű az ablak? "Mert csak!"
Azt mondja Kuh, többesszámban, hogy Kühe, de a Schuh többsszámban nem Schühe hanem Schuhe!! Na, ezt magyarázza nekem meg egy germanistik-ot tanuló szuperagy! 1000 ilyet tudok, s ezért nem tudok németül...ezt nem lehet megtanulni ezt csak megszokni lehet!!

;) ;) ;)

A sachseni, majdnem németül beszélőkről, meg ne írjunk semmit....az nem, hogy nem beszélem, de nem is értem. Viszont ők művészek, mert képesek teljesen másképp írni mint beszélni! Szerintem élből kétnyelvűek. Van egy írott (német) és vagy egy beszélt valami más! :laugh:

DCT

Több
12 éve 11 hónapja #10816 Írta: astarta

DCT: "* A német azt mondja, hogy das Mädchen, tehát "sächlich", holott a lány az bizony nőnemű lény, (akárhogy is nézem)! vagy nyílásászárók egy házon: das Fenster, és die Tür. Hogy miért nőnemű az ajtó és miért himnemű az ablak? "Mert csak!""

Az ablak nem hímnemű. ;-)

Sachsenben sem beszél mindenki értetlenül. Én ott éltem az elmúlt évben, sőt, mint már írtam, a férjem meg a szülei is onnan származnak.
Lipcsében is volt, akit jól értettem, és olyan is, akit nem, ugyanúgy mint itt NRW-ben...
És ha nézel német tv-t, nem csak a sachseni embereket felíratozzák sokszor, úgyhogy ez csak egy sztereotípia.

• Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
12 éve 11 hónapja #10821 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Szugya írta:
"A B2 az milyen szint? Kezdő,haladó? "

Képzelj el egy 6 fokból álló lépcsőt.

1. szint: A1 (a bemutatkozáson kívül talán még az időjárásról tudna beszélni, és jobb esetben megérti az étlapot)
2. szint: A2 (nagyvonalakban érti, hogy miről van szó, de hozzáfűzni még nem sokat tud a dolgokhoz, inkább hallgat)
3. szint: B1 (ez a szint kell a német állampolgárság megszerzéséhez, 40%-át érti egy újságban olvasottaknak, egyedül munkahelyet intéz, már tud telefonálni, és egyre jobban érzi magát a németek között)
4. szint: B2 (igen jó nyelvtudás, 90%ban hibátlan a nyelvtan, szinte mindent ért a tv-ből, újságokból, evvel már tökéletes munkahely található)
5. szint: C1 (majdnem felsőfok, már jöhet bármiféle tájszólás, vagy svájci német, megérti)
6. szint: C2 (anyanyelvi szinte beszéli a németet, ha álmából felkeltik akkor is tud hibátlan nyelvtannal válaszolni)
Meglátásom szerint így néz ki (lerövidítve) a tudásszintek rövid elemzése. (saját tapasztalat alapján).
Az interneten megtalálod ezt egész pontosan megfogalmazva is..
A következő felhasználók mondtak köszönetet: astarta, Juditka

Több
12 éve 11 hónapja #10822 Írta: astarta

Mayát kiegészítve:

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6s_Eu...3pai_Referenciakeret

Németül:
de.wikipedia.org/wiki/Gemeinsamer_Europ%...scher_Referenzrahmen

Gyakorlatban elég nagy lehet a szórás tapasztalatom szerint 2 ember között, aki ugyanolyan szintű vizsgaeredményt tudhat magáénak.
Nálunk az integrációs tanfolyamon pl. 1-2 kivétellel mindenki elérte és megkapta a végén a B1 szintet, pedig igen nagy volt a különbség tudásban a csoportban lévő emberek között.
A tanárok nagyon sokat segítettek a vizsgán, annak aki igényt tartott rá, hiszen érdekük volt, hogy terjedjen a hír, milyen jó vizsgaeredményekkel rendelkezik a nyelviskola (ez a Berlitz volt), és minél többen menjenek oda tanulni... Nem tudom máshol hogy megy ez.
Volt olyan, akinek a levelét más írta meg... Szóbelin persze azért már nem lehet azért annyira átverni a vizsgáztatókat (és magunkat)

És persze véletlenül nem adnak meg senkinek egy C1 szintet, de valóban a lényeg, hogy mi van a fejben és nem a papíron.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Maya

Több
12 éve 11 hónapja #10824 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Német nyelvtanulás

Sziasztok !
Lehet némi katyvasz a dologban, mert az A1-C2 szerepel az Europass önértékelési táblázatban, ahol viszont semmi szó nem esik nyelvvizsgáról, viszont részletesen leírja a kritériumokat.

europass.cedefop.europa.eu/hu/resources/...language-levels-cefr

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza