Németország vagy Magyarország?

Több
13 éve 1 hete #9190 Írta: laolaj
laolaj válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Ezt nem lehet annyiban hagyni.. ez a megtakarításos dologot...
mikor kijöttem akkor döbbentettek rá h ennek mekkora jelentősége van! :)

jelenleg 1000€ amit félre tudok tenni... :laugh: akkor most király vagyok? :D igaz 2x annyit dolgozok mint itt a legtöbben.. tudom tudom ez a kemény időszak mikor ki kell tartanom és nem szabad feladni. Megtörök és utána meg jöhet majd a felemelkedés ahogy a történelemben és az irodalomban is lehet olvasni. :P

Traum schön! :silly:
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 1 hete #9191 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Szia Ambrusch!
Nagyon tetszett a peldad az 1150 fizetessel, es az arakkal. Es nagyon stimmel. En is emlekszem meg a 3Ft.os kenyerre.
Mar csak azert is,mert az 1150Euro olyan összeg, amit sokan keresnek itt, es megelnek belöle.
Es: igen, egeszsegesebben lehet etkezni. Es mivel a kemeny munka mellett pihenni is lehet, egeszsegesebben lehet elni.
En mar sokszor gondoltam arra, hogy vajon miböl csinalhatjak a 300Ft-os virslit, de hogy nem egeszseges, az biztos. Bizony ma Magyarorszagon a kispenzüek ilyesmit esznek. Es arra is gyakran gondolok, milyen magas pl a daganatos halalozas. Es ez mas betegsegekkel is hasonloan van.
Es valoszinüleg az itteni egeszsegesebb eletmod is szerepet jatszhat abban, hogy itt nagyon sok daganatos beteg van, de sokkal kisebb a korai halalozas. A kassak tamogatjak a szürövizsgalatokat, a megelözest. Pl sok idös ember jar aquafitnessre - tamogatja a kassa,
de pl gerincbetegeknek a Rückenjogat is...hat hol van ilyen otthon?
Mert itt mar rajöttek arra, hogy a megelözes sokkal olcsobb....Pl a kassak kiadnak un. Bonushefteket, amibe a szürövizsgalatokat kell bepecsetelni, es ha megvan, visszakapnak penzt. Ugyanilyen van az oltasokkal pl. Itt mindenki olt, aki csak akar, nemcsak a haziorvos. El kell vegezni egy tanfolyamot, es utana lehet. Mi is oltunk most influenza ellen.
Ismert, hogy az erön felüli munka, az allando stressz megbetegit. Vajon milyen lesz az emberek egeszsege otthon a közeli s a tavoli jövöben? Ebbe jobb nem is belegondolni....
szia:
Eva

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 1 hete #9193 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Ambrusch írta: Meg vagyok döbbenve. Még mindig van, aki azt meri állítani, hogy Mo-on könnyebb megélni? A túlnyomó többség netto 100 000 alatt keres. Aki többet keres, az általában annyit dolgozik időben, hogy azt már nem lehet életnek, hanem csak vegetálásnak nevezni. Az üzemanyagárak gyakorlatilag elérik az ittenit. Itt 1 l gázolaj kb 1,41 ami durván 420 Ft.......

Kedves Ambrosch!
Elöször is fel kell hivnom a szives figyelmedet arra, hogy olvass pontosabban! Egyszer nem irtam, hogy KÖNNYEBB otthon megélni! Másodszor Te itt ismét egy szubjektiv (saját) esetröl irsz. Akkor én is irhatok egy szubjektiv dologról: édesanyám 77 éves, a nyugdija 140 ezer ft és köszöni szépen jól van! (Ebböl 23 ezer özvegyi rész.) Saját, tehermentes lakásában lakik, s egyedül nevelt fel engem 1965 óta, és minden politikai ambició nélküli, egyszerü tanár volt. Két diplomája is van. Egyébként még ma is dolgozik hobbyból, mert unatkozik otthon (ahogy elmondja). Akkor most melyik szubejektiv dolog általános?? Aki ma kisnyugdijas, az nem fizetett eleget be a nagylábosba. Még egy volt, muzeumi teremörnek is 93 ezer forintos a nyugdija >> nagynéném, aki idestova 93 (!) éves. /Kilnecvenhárom/. Bocs' de aki ma bagóért elmegy otthon dolgozni, az megérdemli....Keszthely és környékén pl. nincs ipar! Vannak emberek akik foggal körömmel ott akarnak maradni, s igy csak 50-60 ezer ft-ot keresnek azon a pár munkahelyen ami van! Ki ebben a hibás? Ki adjon nekik 200 ezertet és miböl, ha nincs termelés és profit??

Te itt felhozol néhány árat, (tej, benzin) miért nem a lakbért emlietted? (Az én komplett bérem majdnem rámegy itt a lakásra és a rezsire, s nem luxus házban lakom!) Egy alapvetö dolgot nem vettél figyelembe. A megélhetést átlagolnod kell. Nem ragadhatsz ki egy egy dolgot, s ezt hasonlitgatod. (Miért nem sorolod fel az otthoni , irgalmatlan szociális támogatásokat? Ingyen utazás, hivatásos anya, rokkant nyugdij munkaképeseknek, adómentes nyugdij, betegbiztositást nem fizetö nyugdijas, stb???) Az is tény hogy a BRD-ben már évtizedek óta magasabb az életszinvonal és a két országot nem lehet igy összehasonlitani! Ez itt egy erös ipari állam, mi meg egy gyenge agrár ország voltunk, s vagyunk! Én továbbra is meg vagyok gyözödve arról, hogy az itteni ráforditással, energiával, kitartással, amivel az "újrakezdök" startolnak, otthon is tudnának boldogulni! Nem lenne csúcs az életük, s valószinü, hogy nem lenne ilyen szinten amilyenen most van, de massze sokkal jobban élnének, s nem kellene kivándorlásra gondolniuk!

DCT

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
13 éve 1 hete #9194 Írta: DECOTEXT

Eva10 írta: Itt, ha valaki nem tud elmenni az orvoshoz, mert olyan allapotban van, a kassa fizeti a krankentaxit - csakis indokolt esetben, es ezt ellenörzik is. Hol van otthon ilyen? Emlekezetem szerint a betegszallito kocsik vannak, de azok azert dragabbak. Es: varhat rajuk a beteg orakat. Itt meg megvan az idöpont, akkora hozza a taxi, megvarja, vagy megy addig a dolgara, es ha a beteg mehet haza, hazaviszi. Ez csak egy pelda, de nyilvan van meg ezer hasonlo....szia:Eva

Bocs' de ez nem stimmel. Amikor nekem porckoronsérvem volt, s alig tudtam menni, magamnak kellett Hanoverbe utaznom (vonattal) amikor operéltak, s amikor kienegedtek akkor is magam jöttem haza.Annak elllenére, hogy fájdalmaim voltak s a jobb lábom idöszakosan béna volt! (Egyébként amikor a nejemet operálták (2x is), akkor is én vittem (s hoztam) saját kocsival a klinikára! Ennyit a példázatodhoz! Otthon mindehez van mentö, s lehet, hogy várnod kell , de a gyógyultat is ezzel viszik haza a kórházból! Legalább is az otthoni környékükön mindig igy van! Ha viszont Kondorosn laksz, az Alföld közepén, ott lehet, hogy még mentö sincs.....

DCT

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
13 éve 1 hete #9195 Írta: DECOTEXT

laolaj írta: ....jelenleg 1000€ amit félre tudok tenni... akkor most király vagyok? :D igaz 2x annyit dolgozok mint itt a legtöbben.....

Ezt természetesen meg lehet csinálni, de nem akkor ha családos vagy s egyedöl keresel! Unokahugom BP-en dolgozik a RICOH cégnél, a marketing osztályon. A fizetése 421 ezer Ft (nettó!) plusz jutalékok! A férje ugyan ennel a cégnél a szállitáson dolgozik 130 ezer nettóért. Ez félmillió havonta, plusz van egy kis házuk Hajdúböszörményben amit kiadtak. Ök is félre tudnak tenni 1000 eurót, s még csak nem is eröltetik meg magukat! (Két gyerek van. Az egyik ötödikes a másik 3 éves.) Azért megy nekik jobban, mert pár éve, összepakoltak és kijelentették, hogy H.Böszörményben nincs lehetöség.....

Fel kell hivnom tehát mindenki figyelmét arra, hogy mindkét országban vannak jól élök és rosszúl élök! Itt a BRD-ben is vannak hajléktalanok és milliomosok ahogy otthon is vannak szegények és gazdagok!
Mindenki a saját maga a sorsa kovácsa!

DCT

Több
13 éve 1 hete #9198 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Kedves DCT !
1./ KSH adat:

A 15–74 éves munkanélküliek száma 487 ezer fő volt

Ebbe nincs benn az a maradék pér tízezer ( minimum ) aki már a munkaügyi központnál sincs regisztrálva.
2./ A mobilitás témát már szana-szét veséztük, de bárhogy ragozod, nincs annyi munkahely, mint ahány munkakereső. Hiába lenne mobil, ha nincs olyan hely, ahova felveszik.
3./ A munkanélküliek száma csalós, statisztikailag benne van a dolgozók létszámában a kormányunk zseniális munkaprogramja, a közhasznú foglalkoztatás. Semmi termelés, de a statisztikában jól mutat majd.
4./

Aki ma kisnyugdijas, az nem fizetett eleget be a nagylábosba.

Nem Te mondtad véletlenül, hogy a rosszul fizető munkákat is meg kell csinálni valakinek??
Bocsi, de az ilyen jellegű összehasonlítás picit felmérgel. A krupié, tanár, tanító, közszolga, stb. állás NEM FIZETNE SEMMIT, ha nem lennének, akik az ún. rosszul fizető és lenézett munkákat csinálják, és ez visszafele is igaz.. Nem azt mondom, hogy a felsoroltak nem dolgoznak, még mielőtt félreértenéd, csak nagyjából gondolj bele, hogy a mindíg emlegetett gazdasági fejlődésbe meg a termelékenységi indexbe mennyit termelnek. Semmit.
Az ilyen jellegű összehasonlítás - matematika ide vagy oda - felesleges. Nem lehet egy traktort összehasonlítani egy tankönyvvel.

Szociális juttatások:

Miért nem sorolod fel az otthoni , irgalmatlan szociális támogatásokat? Ingyen utazás, hivatásos anya, rokkant nyugdij munkaképeseknek, adómentes nyugdij, betegbiztositást nem fizetö nyugdijas, stb???)

Ingyen utazás: politikusok, nyugdíjasok. Szerinted az átlag magyar dolgozó melyik kategória ??
Hivatásos anya: ez többnyire az állami nevelőszülöket takarja, egy részben pedig a nagycsaládosok egy részét. Szerinted az átlag magyar dolgozó melyik kategória ??
rokkant nyugdij munkaképeseknek: ha nem vagy sötétkék bőrű, felejtős.
adómentes nyugdij: apósom 46 év mezőgazdasági gépszerelő munkaviszony után 62000 ft nyugdíjat kap. Szép lenne, ha még ebből adózna is, mikor néhány éven át fizette a járulékokat.
betegbiztositást nem fizetö nyugdijas: ez az egyetlen, amivel egyet tudnék érteni, de ez egy szerzett jog és ez van.

Fel kell hivnom tehát mindenki figyelmét arra, hogy mindkét országban vannak jól élök és rosszúl élök! Itt a BRD-ben is vannak hajléktalanok és milliomosok ahogy otthon is vannak szegények és gazdagok!

Csakhogy ez nem ilyen egyszerű:
Te ( csak mert mindíg magaddal példálózol ) a középosztályba tartozol, ami szerintem Németország jelentős részét alkotja. Tehát van munkád, van lakásod, MEGÉLSZ a fizetésedből. Ezen felül természetesen vannak szegények és gazdagok.
Itthon: van egy minimális létszámú középréteg, akiknek már erősen fogytán a tartalékuk, és még szorítanak is a nadrágszíjon.
Vannak a nagyon gazdagok, és vannak a szegények.
Na itt a különbség, hogy nálunk ez a többség.
Bocs, hogy ilyen hosszúra sikerült.
Üdv: Miklós

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Maya, kisne, Vatbrigi, Ambrusch