Németország vagy Magyarország?

Több
13 éve 3 hónapja #6353 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Kedves Decotext !
Neked szerencséd van, és ezt teljesen öszintén, minden hátsó gondolat nélkül írom. ;) Nagyon ritka az, akinek sikerül, hogy a munkája egyben a hobbija is legyen. Nekem esélyem sincs erre, annyira különbözik a kettő, de így sem rossz. Ha már hobbid sincs, régen rossz.
Albérlet kontra bérlakás: azért írtam, hogy a fogalmakkal ne foglalkozzunk, itthon összemosódik a két fogalom, lakást bérelsz de albérletként kötöd a szerződést. Tudom, foglalkoztam ingatlanokkal. Az albérletek jelentős része a klasszikus értelmezés szerint, bérlakás.

Hogy ennyi ideje kint vagy, természetes volt, hogy a család is Veled van.

Én is az átlagos megélhetésről beszélek/beszéltem, jó, a környezetet alapul véve. Magamat nem is számítottam sehova, mert a környezetünk nagy átlagához képest én jól el vagyok. Nem érint a svájci frank mizéria, és hasonlók.

Vannak fogalmaim a kinti megélhetésről, dolgoztam Németországban, igaz 20 éve, az utóbbi 4 hónapban csak Tirolig sikerült eljutni.

Elvileg a vita lényege a két ország közötti összevetés lenne ( szerintem ), miért jó, vagy miért nem, Németországban élni-dolgozni.
Bíztam benne, hogy a sok olvasóból valaki tollat ragad ( tisztelet a kivételnek )és elmondja a véleményét, lévén ez egy nyílt topic. Nem sikerült.
Mi ketten jól elvitázgatunk, de ebben az esetben csak két vélemény ütközik, tehát ez már tényleg szubjektív.
Érdekes és tanulságos akkor lenne a dolog, ha több vélemény ütközhetne, de úgy tünik, hogy ami nem konkrétan a munkavállalással kapcsolatos, arról a dologról valahogyan nagyon kevesen akarnak értekezni.
Pedig, ha működne a dolog, többet lehetne leszűrni belőle, mint a hiradóból, vagy a szomszéd rokonának a barátjának az ismerőse mondta című mesékből.
A megélhetési és egyéb különbség ismerete kellene hogy legyen az első lépés a munkavállalás irányába ( persze, a nyelvtanulás ), mert ez szorosan összefügg a várható keresettel. Ugye: bevétel / kiadás = életkörülmények.
E kettőből jelenleg ( ahogy én leszűröm ) csak a bevétel az érdekes, utána jönnek a meglepik.
Lehet, hogy rosszul gondolom, de ez esetben majd csak valaki kijavít.
Ha gondolod, beszélgethetünk tovább, hátha......
;) ;)

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 3 hónapja #6356 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Sziasztok, Decotext, Miklos,

Ebbe a forumba ugyan nem irtam, de a többibe igen. Többek között a tapasztalataimat is.
Mivel ritkan reagaltak ra, valahogy ugy erzem, nem divat a regi NDK területen elni es dolgozni.

Pedig itt olcsobb az elet, mint otthon Mo-n. Termeszetesen a lakas, szolgaltatas dragabb, de mindent összeveve nem dragabb az elet.

Ha erdekel Titeket szivesen irok többet is. De ha ez a terület szamotokra erdektelen, inkabb nem koptatnam a billentyüket.

sziasztok:
Eva

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 3 hónapja #6357 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Na, végül is kiderült ám, hogy hol "mentünk el" egymás mellett! Nekem az a gondom az otthoniakkal (így 20 év távlatából) hogy rendszerint azt vágják a fejemhez hogy "könnyű neked, kint jól élsz!" Nos, ez valójában igaz, de senki nem tudja pl. hogy az első 3-4 év irgalmatlan sok kudarccal. keserűséggel és harccal járt, mert én is megpróbáltam az otthoni struktúrát itt Németországban alkalmazni! Persze ez nem megy! Az átlagember s átlagkereső bizony ugyan úgy sok (de más!) nehézséggel küzd itt mint otthon! Amit a magyar lát , hogy a német túrista nagy kocsival, lazán eltölt Mo.-on 3 hetet és "szórja a pénzt", de ennek a valóság háttere teljesen más! A német kereset Magyarországon szuper sokat ér, s igy flancolhat! Hidd el hogy a legtöbb ilyen arogáns német hazájában kieszi a gittet az ablakból, de legalább is éppen, hogy csak megél! A gazdag német nem Magyarországon nyaral.......!!!

Sok a kivétel persze! Én sem grafikusként kezdtem hanem hegesztő-lakatos voltam építkezésen. Autódidakta módon azonban minden lehetőséget megragadtam (!!) hogy kikerüljek a fizikai munkakörből, mert utálok dolgozni! Nekem sikerült nem is kétséges, de hidd el, otthon is csak úgy lehet boldogulni ha ELINDULSZ!!! Azok akik csak az EUra vagy a németekre mutogatnak hogy "könnyű nekik" azok sem ott kezdték ahol most vannak! Ma, Mo.-on sajnos a kétharmados politika megy (én nem vagyok se jobbos se balos) de ha megfigyeled akkor Orbán kezdi olyanná alakitani a munkatörvénykönyvet, amilyen a nyugati, amilyen itt kint! (PL: nekem sem fizetnek semilyen pótlékot vagy túlórát, vagy nekem is mondtak már fel amikor táppénzen voltam s ez törvényes itt) Mégis azt mondja a magyar munkavállaló. hogy "ez a melós jogainak a megnyirbálása"! Szerintem NEM! Ezzel csak hatékonyabb munkára fogja kényszeríteni a munkavállalót, és nem fognak táppénzre menni a náthás a kölyök!(Lehet szabit kivenni a beteg a poronty!)

Szóval, érdemes kijönni, lehet jól keresni, de sokkal nehezebb mint otthon, mert itt magad felelsz magadért és messze nincs az a szociális háló ami otthon van! El kell indúlni, (ki kell róbálni) mert senki nem viszi a helyünkbe a munkahelyet, pláne az infrastruktúrban gyengélkedő magyar területekre nem!! Kecskemétnek mázilja volt, de ez csak kivétel!

DCT

Több
13 éve 3 hónapja #6369 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Kedves Decotext !

Politika,:angry: melósjogok itthon, :woohoo:
Az építőiparban ( a mi környékünkön ) egy jogod van, halgatni. Egy mondatot mindenki nagyon tud: "ha nem tetszik, el lehet menni, százan vannak a helyedre".
Ha szerencséd van és teljes bérrel, teljes munkaidővel be vagy jelentve, valamennyire védve vagy. De, nem ez a jellemző, sőt.
Ezt inkább ne részletezzük, hosszadalmas.
Hogy mit lát a magyar, szintén egy kisregény ( külföldi rendszám, pénzkimentés, stb. ).
Maradjunk az eredeti témánál, megélhetés.
Meglepődtem amit írtál az árakról, ugyanis Tirolban egy 70 dekás jó minőségű kenyér 1 euro, általánosságban magyar árszinten mozogtak a dolgok. Ezzel szemben mindenki átjárt vásárolni a 30 km-re levő német településre, mert kb 20 %-al még olcsóbb.
Ekkora különbség lenne Németországon belül ?

Kecskemétnek nem volt mázlija, csak M5-e. Nekünk meg tereprally utak.

Kedves Éva, örömmel várjuk kis beszélgetésünkben, szerintem egyetértünk Decotexttel ebben.

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 3 hónapja #6373 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Eva10 írta: Sziasztok, Decotext, Miklos,
Ebbe a forumba ugyan nem irtam, de a többibe igen. Többek között a tapasztalataimat is.
Mivel ritkan reagaltak ra, valahogy ugy erzem, nem divat a regi NDK területen elni es dolgozni.Pedig itt olcsobb az elet, mint otthon. Termeszetesen a lakas, szolgaltatas dragabb, de mindent összeveve nem dragabb az elet.

Ha erdekel Titeket szivesen irok többet is. De ha ez a terület szamotokra erdektelen, inkabb nem koptatnam a billentyüket.
sziasztok:
Eva

Kedves Éva, én különösen örülök ha irogatsz, akkor is ha a kelet területen élsz >> az is Németország!! Én voltam hosszabb ideig Rostockban de ez már nagyon régen még az NDK idejében volt! Mostanában évenként egyszer kétszer megyek arra. Szerintem Miklós nagyon szubjektiv (érthetöen) mert ahol lakik az nem leányálom! Otthon óriási különbség van a Dunántúl és az ország többi rész között, pláne ha még BP-et is bevesszük ebbe a "teszbe"!Szerintem nyugaton sem más a helyzet Németországban, de vannak kiemelt városok ahol nagyon drága minden. Bayern eleve nem olcsó, München egy külön világ. Hamburg sem különb pedig az "olcsóbb északon" van!

Vitánk Miklóssal abból ered, hogy szerite itt sokkal jobb a megélhetés mint Mo.-on! Nos, ha mindent egybevetünk akkor szerintem otthon még mindig SOKKAL olcsóbb az élet mint itt! Nem abszolult értékben, hanem a jövedelmek viszonyában mert sajnos még mindig irgalmatlan nagy a szociális támogatás minden téren! A gázáraktól a munkábajárásig mindent dotálnak, s ez taccsra is tette az országot! Itt lejjeb irta, hogy vett 1 euróért 75 dkg-os kenyeret. Nos, ilyet itt soha nem látsz felénk (Hannover) legfeljebb azt az elörecsomagolt gépi szendvics-taplót aminek semmi köze a kenyérhez!

DCT

Több
13 éve 3 hónapja #6385 Írta: dizel
dizel válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

DECOTEXT írta: Továbbra is állitom, hogy ha mindent összevetsz, egy átlagos családnál, mondjuk ahol 2 keresö van és két fiatalkorú gyerek, akkor a magyar család az árakhoz és a megélhetéshez viszonyitva jobban áll mint egy hasonló német!

JOl elszaladtatok ezzel a forummal es mar jol kitargyaltatok az osszes kivetelt, mikozben atlagokra hivatkoztok.:)
A fenti megallapitasod minden kotozkodes nelkul, de szimplan nem igaz. Az atlagokban es statisztikakban az a jo, hogy nem szubjektiv. Mo.-n az atlagkereset kb. brutto 200e Ft, Nemetorszag meg mondjuk 3000euro(www.eujob24.de/news/2010/04/gehalt-und-e...land-gehaltstabelle/)
De ha csak 2000euroval is szamolsz es nett 1000e lakhatassal, akkor is mutass egy olyan atlag(!) magyar csaladot akinek a lakhatasi koltsegeinek kifizetese utan marad 270eFt net elni. Lehet ragozni mi az olcsobb-dragabb, de meg lehet oldani atlagban (!) az eletet annyibol mint Mo.-n. Ezen kivul mindig talalsz olcsobb-dragabb kiveteleket.
Nemetorszagra erosen jellemzo az eros kozepreteg a tarsadalomban! Mo.-n meg nagyon nincs kozepreteg! Kicsit szamolj, de ne ugy ahogy a 60% elvonasod:) (vicc, nem kotekedes:) )

Alberlet-berlakas: Lehet lovagolni a szavakon, de tul reg eljottel mar Mo.-rol:) Az alberlet az akkor is alberlet ha egyedul laksz vagy foberlovel. A berlakas meg Mo.-n az allami/onkormanyzati berlakast jelenti. Ha irodalmilag nem is ezt kellene jelentenie, de az ELO nyelvben ezt jelenti.

Nemet gittragas: Magyar szemmel neha erdekes. De ez alapmentalitas, hogy bizony ar-ertek arany es ar-minoseg arany kemenyen van nezve. Es neha meglepnek, hogy mennyi penzen birnak ragodni.

Munkabajarasi tamogatas: Kicsit eltulzod, mert mindenkinek van munkabajarasi tamogatasa. Km alapu adojovairas!

Kicsit ugy erzem, hogy eltulzod ezt a nemet-magyar osszehasonlitast, de teljesen igazad van, hogy nem kolbaszos a kerites itt! Itt is vannak hajlektalanok es szegeny emberek, itt sem kerek a vilag teljesen. Mindezt megfuszerezve azzal, hogy Nemetorszag SINCS fenntarthato adossagpalyan az EU-ban, tehat a szoc juttatasok es szoc halo, nyugdijjak bizony jol meglesznek vagva itt is!