Németország vagy Magyarország?

Több
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #6280 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Kedves Decotext !
Te az összehasonlítás másik oldalán állsz, független attól, hogy néha itthon vagy. Ja, és igazából az sem mindegy, hogy ha itthon vagy, hol vagy. Nem lehet egy kalap alá venni a nyugat magyarországi és a kelet magyarországi életszínvonalat. Kb a régi NDK - NSZK különbség.
A felvetéseid:
1. Hiányzik a flexibilitás: próbálj meg a minimálbérből flexibilis lenni, eladni egy házat mondjuk szabolcsban, és az árából albérletben élni jó esetben öt évig. Egy élet munkája pár év albérletért. Jó csere ??
2. Az összehasonlítási alap is sántít, az árakban ugyanott vagyunk, sőt sok minden drágább mint kint, csak hogy a megkeresett pénzecskédhez próbáld egalizálni a költségeidet. Magyar minimálbér vs. albérlet+megélhetés, német bér vs. albérlet+megélhetés.

Otthon mennyi is 70 négyzetméteres lakás bére? Biztos nem 154860 Ft, mert ennyi lenne most otthon a lakbérem rezsi nélkül!

Na itt tedd mellé a béredet.
Saccra 154860 vs. mondjuk 300000, magyar 25-30 eft vs. 50 eft. Kelet magyarországi árak és minimálbér.
Most akkor hogy is van ez ??

Ezért mondtam, hogy nem érdemes ebbe belemenni.

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 3 hónapja #6295 Írta: dizel
dizel válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

DECOTEXT írta: Én ötös adócsoportban vagyok és 63% az összelvonásom itt kint az NSZK-ban. Se letiltásom, se semmi, csak a legális elvonások: adó, betegbizt., ápolási bizt., nyugdij, munkanélküli, stb. Ennyi otthon sehol nincs s az általam ismert munkavállalóknál maximum 42% volt otthon a bruttó és a nettó között!!

Ezt, hogy szamolod? Ez a 63% kicsit soknak tunik szimpla munkavallalokent. Bar ha belekalkulalok minden a cegem altal utanam fizetett jarulekot is, akkor nekem Mo.-n kb. 75% elvonasom volt. Ha csak a szimpla brutto bert, akkor olyan 52% korul..

Több
13 éve 3 hónapja #6296 Írta: dizel
dizel válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Miklos,

Amit Decotext irt a flexibilitasrol..
Az nem azt jelenti, hogy ha nem talalsz K-Mo.-n melot akkor adott region belul kell flexibilisnek lenni:) Oda kell menni ahol kepzettsegnek megfelelo munkat kapsz igeny szerinti megelhetoseggel. Ez ma Mo.-n foleg Budapest, esetleg nehany Ny-Mo.-i varos. Ez van. Ha tomegevel jonnenk el az emberek K-rol, akkor ha a helyi cegek nem talalnak munkaerot, lenne beremeles is.. Addig mig van "emberanyag" aki odaragad egy regioba es minden korulmenyek kozott kihasznalhato, addig nem fog valtozni a fizetesi "mutato"..
(Nem mellesleg en is K-Mo.-rol jovok. 2 evet probalkoztam fosuli utan, majd nagyon gyorsan eljottem onnan.)

Több
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #6298 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Szia Dízel !
Nos, én ugyanezt írtam, legfeljebb nem részleteztem ennyire, de erre gondoltam.

Sokan nem hiszik el, de ha átlagoljuk az otthoni kereseteket és a megélhetést, akkor bizony az árak viszonyában nem is állnak olyan rosszul.

Ezért vetettem fel, hogy nagyon csúszós talajra tévedt. Mit akar átlagolni mivel, kinek az átlagát kiével. Nagyon sok a változó ebben az egyenletben.

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

Több
13 éve 3 hónapja #6304 Írta: vandor
vandor válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Régen voltál itthon. Nyíregyházán egy ilyen lakás 50 ropi. Budapest belvárosában 300 ropi. Ha megátlagolod ott van ahol a tiéd. Én kint simán kerestem a 2 rongyot tisztán (ács vagyok) s a német még hozott maszekot is az is egy 500 havonta. Ha kint akarsz dolgozni tudsz is. Itt K-Ny közt nem nagy különbség van. Nyíregyházán egy szakmunkás 90.000 nettót kap ugyanez Győrben 110-120 ezért nem éri meg senkinek költözni.

Az nem véd meg a gonosztól, hogy nem hiszel benne!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 3 hónapja #6314 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Miklós írta: Kedves Decotext !
Te az összehasonlítás másik oldalán állsz, független attól, hogy néha itthon vagy. Ja, és igazából az sem mindegy, hogy ha itthon vagy, hol vagy. Nem lehet egy kalap alá venni a nyugat magyarországi és a kelet magyarországi életszínvonalat. Kb a régi NDK - NSZK különbség.
A felvetéseid:
1. Hiányzik a flexibilitás: próbálj meg a minimálbérből flexibilis lenni, eladni egy házat mondjuk szabolcsban, és az árából albérletben élni jó esetben öt évig. Egy élet munkája pár év albérletért. Jó csere ??
2. Az összehasonlítási alap is sántít, az árakban ugyanott vagyunk, sőt sok minden drágább mint kint, csak hogy a megkeresett pénzecskédhez próbáld egalizálni a költségeidet. Magyar minimálbér vs. albérlet+megélhetés, német bér vs. albérlet+megélhetés.

Otthon mennyi is 70 négyzetméteres lakás bére? Biztos nem 154860 Ft, mert ennyi lenne most otthon a lakbérem rezsi nélkül!

Na itt tedd mellé a béredet.
Saccra 154860 vs. mondjuk 300000, magyar 25-30 eft vs. 50 eft. Kelet magyarországi árak és minimálbér. Most akkor hogy is van ez ??Ezért mondtam, hogy nem érdemes ebbe belemenni.

*
Ez igy nem korrekt! Elöször is a volt NDK-nak van (volt) egy gazdag "nagybácsija" aki szépen beleölte a újrakezdésbe a milliárdokat. Ma a volt NDK területén sok helyen fejlettebb a környék mint nyugaton. Ez nálunk soha nem volt. A Dunántúl és a Tiszántúl között mindig is óriási különbség volt. Söt a Duna-Tisza köze is jóval elmaradottabb ami ugyan BP közelségénél már változik! Ennek megfelelöen az árak is jóval alacsonyabbak, s mig mondjuk Békéscsabán megvehetsz egy házat 3-4 millióért, addig ugyanezt a Dunántúlon ennyiért meg sem mutatják!

**
Itt több tévedésedre is fel kell hivnom a figyelmet! Elöször is senki nem állitotta, hogy könnyü! Másodszor nem beszéltem egyszer sem "albérletröl" hanem bérlakásról! NAGY KÜLÖNBSÉG! A házeladásról meg csak annyit, hogy mindenre van vevö, csak ár kérdése! Én akkor adtam el a 4. emeleti tömbházi lakásomat (itthon) 7 millióért, amikor a piac tele volt ilyennel 8,5-9 millióért. Le kell menni az árral, akár 1/3-al is, lesz vevö! Igaz ez veszteségnek tünik, de ha van célod amivel az életedet feljavithatod, akkor ez jelentéktelen!

Mint irtam, semmi albérlet, hanem bérlakás. Zalamegyében én szerzek neked akár kertes házat is már 40-50 ezerért. Ha minimálbért keresel akkor keress másik munkát. Szólj, nekem ha esetleg villanyszerelö vagy. Azonnal szerzek neked egy kb. 120-130 ezer nettós munkahelyet osztrák munkalehetöségi opcióval.(Ahol még több lehet.) Itt azért meg kell emlitenem, hogy dolgozni is kell ezért! Nem is keveset!!!

Egyébként az német-magyar összahasonlitásban is korrigálnom kell a beirásodat, mert a kinti megélhetés jóval drágább az átlabérek viszonyában! Ahol én élek, pl. kimondottan drága még a német viszonyokhoz képest is. (Persze ez nem kötelezö!Lehet máshova is költözni! Mecklenburg Vorpommern-ben bagóért is lakhatsz....) S miért is kéne az eladott ingatlanódból 5 évig élni? Ezt sehogy sem értem, de valószinü azért mert valóban már régen nem élek otthon! Az árból pl. vehetsz egy kis házat mondjuk Zalavárban. (4 millió telekkel együtt) Igaz, renoválni kell, de lakható. Szóval, ha feléled az eladásból szármozó pénzt, akkor valóban rosszak az esélyeid, s igy el se indulj!!

DCT