Németország vagy Magyarország?

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 3 hónapja #6316 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

dizel írta: Ezt, hogy szamolod? Ez a 63% kicsit soknak tunik szimpla munkavallalokent. Bar ha belekalkulalok minden a cegem altal utanam fizetett jarulekot is, akkor nekem Mo.-n kb. 75% elvonasom volt. Ha csak a szimpla brutto bert, akkor olyan 52% korul..

Nem tudom!Sima alkalmazott vagyok!Ennyire jön ki. Legfeljebb 1-1,5% amit tévedek tehát akkor is 60% felett van! (3100-3250 között van a bruttom s szinte mindig 1525€ a nettóm.) Ebben csak az én saját elvonásom van benne! Túlórákat soha nem fizeti a cég, mert "Zeitkonto" van, amin gyüjtöd a pluszt, s lecsúsztathatod! Van teljesiménypótlékom is, az is a bruttót "dagasztja". Ja, és grafikus vagyok, tehát nem fizikai!

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 3 hónapja #6318 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Kedves Decotext !
Mondtam, hogy ne menjünk bele......
- NDK-NSZK stimmel, Dunántúl - Tiszántúl stimmel. A békéscsabai házzal kapcsolatban szóljál, ha ilyet tudsz, mert kb, 100 darabra kerítek vevőt azonnal. Egy 3. emeleti panellakás ára 6,5-7 Mft.
- Bérlakás - albérlet. Magyarországon nincs, vagy nagyon ritka a bérlakás, lagalábbis a környékünkön nem létezik. Budapesten esetleg, de nem hiszem, hogy nagy mennyiségben. Ami létezik, önkormányzati bérlakás sacc 20 év várakozási idővel. Tehát logikusan az albérletet tudod összehasonlítani a német bérlakással.
Továbbá: nem én akarok házat eladni, a beírásodra válszként általánosítottam. Hozzáteszem, hogy a flexibilitás lényege gyakorlatilag a mobilitás, vagyis oda költözöl, ahol van munka vagy jobban megfizetik a szakmádat. Ez a magyar háztulajdonosi struktúra mellett nem megy. Eladom, megveszem, eladom..... Erre akartam kilyukadni, nem arra, hogy zalában mennyiért vehetek házat.
Ha gondolod, tételesen cáfolok mindent az első beírásodból.

Az otthoni problémák főbb vonalakban:
1./ Hiányzik a flexibilitás. Még a munkábajárási támogatás (!) ellenére sem hajlandók az emberek ingázni. Nem hajlandók oda költözni ahol munka van (mert van csak nem lehet válogatni).

/Mi itt a nejemmel, volt hogy 4 évig ingáztunk 75 km-re, (naponta 150 km-t) mert akkor csak ott volt munka, viszont nem volt lakás, és a két gyereknek iskola!/

2./ Egy az egybe hasonlitják össze a német és a magyar béreket kihagyva az árszintet, s a költségeket.

3./ Nem veszik figyelembe az irgalmatlan magyar támogatási rendszert, amit még mindig folyósít az állam, noha már régen nem engedhetik meg maguknak! (Gyes, gyed, gáz, munkábajárás, kaja, stb)

4./ Nincs megfelelő termelékenység!

5./ Tévesen azt hiszik, hogy a munkavállalónak jóval magasabb az elvonása mint Németországban.

6./ A munkavállaló szinte soha nem lojális a munkaadóhoz, és gyakorlatilag ellenségnek tekinti azt!

1. szerintem elmondtam a lényegét. Ja, támogatás: hirdetés, bejelentkezés, hol lakik, vidékit nem veszek fel. Van támogatás.......
2. tegyél fel egy pontos bevétel kiadást egy átlag fizetésre és egy átlag igényű emberkére. De, a feltételek azonosak legyenek, munkakör, lakás tipus, méret, stb. Akkor vitaalap, így nem.
3. irgalmatlan támogatási rendszer: járni jár, csak nem jut, ne az újságokból tájékozódj, aszerint pl a feleségem 170000 nettót keres, közbe 80-at.
4. termelékenység: ne menjünk bele, hogy mit nevezel termelékenységnek és mit nem. Amit a magyar építőiparban egy 4-5 fős brigád megcsinál, arra pl. Ausztriában legalább 10 kellett. A minőség ugyanaz.
5. nem tudom, nincs rálátásom, csak itthoni tapasztalat, az viszont nem jó.
6. ez úgy h.......ség, ahogy leírtad.

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
13 éve 3 hónapja #6328 Írta: DECOTEXT

Miklós írta: Kedves Decotext !
Mondtam, hogy ne menjünk bele......
- NDK-NSZK stimmel, Dunántúl - Tiszántúl stimmel. A békéscsabai házzal kapcsolatban szóljál, ha ilyet tudsz, mert kb, 100 darabra kerítek vevőt azonnal. Egy 3. emeleti panellakás ára 6,5-7 Mft.
- Bérlakás - albérlet. Magyarországon nincs, vagy nagyon ritka a bérlakás, lagalábbis a környékünkön nem létezik. BP - n esetleg, de nem hiszem, hogy nagy mennyiségben. Ami létezik, önkormányzati bérlakás sacc 20 év várakozási idővel. Tehát logikusan az albérletet tudod összehasonlítani a német bérlakással.
Továbbá: nem én akarok házat eladni, a beírásodra válszként általánosítottam. Hozzáteszem, hogy a flexibilitás lényege gyakorlatilag a mobilitás, vagyis oda költözöl, ahol van munka vagy jobban megfizetik a szakmádat. Ez a magyar háztulajdonosi struktúra mellett nem megy. Eladom, megveszem, eladom..... Erre akartam kilyukadni, nem arra, hogy zalában mennyiért vehetek házat. Ha meg a kedves feleséged 170 helyett 80-at keres akkor, ne vállalja ennyiért el! Nem hiszem hogy valaki kényszeriti erre!
1. szerintem elmondtam a lényegét. Ja, támogatás: hirdetés, bejelentkezés, hol lakik, vidékit nem veszek fel. Van támogatás.......
2. tegyél fel egy pontos bevétel kiadást egy átlag fizetésre és egy átlag igényű emberkére. De, a feltételek azonosak legyenek, munkakör, lakás tipus, méret, stb. Akkor vitaalap, így nem.
3. irgalmatlan támogatási rendszer: járni jár, csak nem jut, ne az újságokból tájékozódj, aszerint pl a feleségem 170000 nettót keres, közbe 80-at.
4. termelékenység: ne menjünk bele, hogy mit nevezel termelékenységnek és mit nem. Amit a magyar építőiparban egy 4-5 fős brigád megcsinál, arra pl. Ausztriában legalább 10 kellett. A minőség ugyanaz.
5. nem tudom, nincs rálátásom, csak itthoni tapasztalat, az viszont nem jó.
6. ez úgy h.......ség, ahogy leírtad.

Kedves Miklós!
Ne is haragudj, de amit irtál az mellöz minden realitást mert kizárólagosan szubjektiv tapasztalatból válaszoltál! Elösször is "bérlakás" és "albérlet" fogalma! Az albérlet az, ha egy nagyobb lakásban/azban egy vagy két szobát bérelsz, s a tulajjal együtt laksz! A társbérlet az az ha több bérlö lakik egy ingatlanban. A bérlakásnál a komplett lakást/házat magad béreled a tulajtól! Námatországban persze a magántulajdonú ingatlan, (arányaiban) lényegesen kevesebb van mint a bérelt (Mo.-hoz képest). Én nem állami szociális bérlakásokról beszéltem, s ez kint is (mint itthon) nagyon kevés van! Nézd, én Keszthelyen lakom, s ez a város Hévizzel együtt az ország legdrágább városa. Csak ehez tudom hasonlitani a megélhetést! (Ettem ugyan azt étteremben Hajdúböszörményben. Hévizen 5920-at fizettem, Böszörményben 2780-at! (AKKOR MOST MIRÖL BESZÉLSZ?) A termelékenységet ne egy (1) épitöipari brigádból számold ki. Persze, hogy vannak szuper melósok itthon is, de mi az átlag? Négyen nézik, hogy egy ássa a gödröt, ahelyett, hogy géppel egy ember fele idö alatt megcsinálná!!
Továbbra is állitom, hogy ha mindent összevetsz, egy átlagos családnál, mondjuk ahol 2 keresö van és két fiatalkorú gyerek, akkor a magyar család az árakhoz és a megélhetéshez viszonyitva jobban áll mint egy hasonló német!

S igen is nem vagyunk itthon elég flexibilisek! El lehet adni akármit, s oda lehet költözni ahol van munka. Bérlakást meg bárhol kaphatsz s nem kell felélned az eladásból szármzó pénzt! Mondom, csak szólj, bármikor szerzek neked villanyszerelöi állást jó keresettel! ha meg megszerzed valamelyik Szuperinfót (vagy a neten keresel) látni fogod, hogy vannak megfizethetö bérházak s bérlakások csak hát nem Sopron / Györ vagy Veszprém központjában! Most vagy 1200 új munkavállalót keres a mercédesz Kecskeméten! Uccu neki!

DCT

Több
13 éve 3 hónapja #6331 Írta: dizel
dizel válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

DECOTEXT írta: Legfeljebb 1-1,5% amit tévedek tehát akkor is 60% felett van! (3100-3250 között van a bruttom s szinte mindig 1525€ a nettóm.) Ebben csak az én saját elvonásom van benne!

3100bruttonal az 1525nett az kb. az 50% elvonas:) 3250nel a tobb mint 60% elvonas az kevesebb mint 1300euro nett:)
Mo.-n nekem hasonlo volt Ft-ban es TOBB elvonassal. A mostani rendszerben ugyan jobb lenne.. Meg tedd hozza, hogy Nemetorszagban egy rakas olyan dologert van ado visszaigenyles amiert Mo.-n kb. fityiszt intenek..
Ezt a grafikussagot gondoltam, eleg hatasos az avatarod is:)

Több
13 éve 3 hónapja #6334 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vs. Magyarország

Kedves Decotext !
Nem ragozom, a tények:

Komoly problémát jelent, hogy ma Magyarországon a bérlakás fogalom alatt sokan a szociális bérlakásokat értik, míg tőlünk nyugatabbra bérlakásban a fizetőképes középréteg lakik. Nem mindenki kívánja illetve képes építkezéssel megoldani lakásproblémáját, e családok számára jelenthetnek elérhető megoldást a bérlakások és szociális bérlakások. Az Európai Unió tagállamaiban bérlakás-állomány átlagosan a teljes lakásállomány mintegy 36%-az. A bérlakások aránya Magyarországon 8% és ez 99%-ban szociális bérlakásokat jelent.
Az európai országokban 12 háztartásból 4 található bérlakásban, Magyarországon csak minden 12. család él bérlakásban, amely azonban szociális bérlakás.

Az albérlet hétköznapi jelentése és jogi fogalma eltér egymástól. Gyakran még az újságok hirdetési rovatában is tévesen “albérlet” alatt szerepel az ingatlanok bérbeadása. Az albérletek jogi helyzetéről tájékoztat szakértőnk, dr......

Egy jogi és ingatlanügyi tanulmányból.

Továbbra is állitom, hogy ha mindent összevetsz, egy átlagos családnál, mondjuk ahol 2 keresö van és két fiatalkorú gyerek, akkor a magyar család az árakhoz és a megélhetéshez viszonyitva jobban áll mint egy hasonló német!

Erre az idézetre saját magad, és a Németországba kimenni szándékozó és már kint lévő pár(ezer)család a legjobb cáfolat.
Ha annyira jó, sőt még jobb, miért vagy még kint ????
És miért innen vándorolnak ki a magyarok, és miért nem ide vándorolnak a németek ???
A többi felvetésedhez tényeket legyél szíves, addig, mint már említettem, nem vitaalap.
Ja, még mielőtt akár Te, akár valaki más félreértené, nem a Németországba kiköltözés ellen vagyok, sőt.

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
13 éve 3 hónapja #6348 Írta: DECOTEXT

Miklós írta: Erre az idézetre saját magad, és a Németországba kimenni szándékozó és már kint lévő pár(ezer)család a legjobb cáfolat.Ha annyira jó, sőt még jobb, miért vagy még kint ????És miért innen vándorolnak ki a magyarok, és miért nem ide vándorolnak a németek ???
A többi felvetésedhez tényeket legyél szíves, addig, mint már említettem, nem vitaalap.Ja, még mielőtt akár Te, akár valaki más félreértené, nem a Németországba kiköltözés ellen vagyok, sőt.

Kedves kérdésedre nagyon egyszerű a válasz! Először is nejem is itt van kint és sokkal többet keres mint én. A nettója magasabb, mint az én bruttóm! Másodszor gyermekeinket itt akartuk taníttatni, mert innen sokkal több lehetőségük volt. (Idővel kirepültek, serények, jól keresnek, s nagyon jól élnek! Aztán az sem lényegtelen, hogy a munkám az hobbym is egyben, s ilyen munkát otthon nem kaptam! Ma meg már 55 évesen, nem tudunk haza menni s újra kezdeni több mint 20 év után!!

Egyébként kérdezz csak nyugodtan! Mi mindesetre szinte mindig és szivesen otthon vagyunk, ha tehetjük.(Szabadságok) A bérlakásunk közel 720€ a havi rezsi előleggel együtt 2 második emeleti tömb, -nem albérlet- BÉRLAKÁS!! Egy egyetemi buszbérlet a lányomnak (amikor még tanult) 183€/Hó volt (s még nem ettünk!) A fizumból semmi nem marad, ha a kocsik, a kértó, és egyéb biztositásokat is beszámolom. (Azért kocsiK, mert kénytelenek vagyunk egy másik autót is üzemeltetni, mert a nejem "ARRA" 25, én meg "ERRE" 31 km-re dolgozom és se busz, se vonat, se semmi nincs, s nincs rá munkábajárási támogatás sem!)
Kérdezz csak nyugdotan a megélhetésről!
Egy 75 dkg-os kenyér 3,5 € / egy a hús ára 3x annyi mint otthon, és én ugyan már régen nem cigizem, s nem is létfontosságú, de egy doboz cigi itt 4,5 €. A vonat, a busz sokkal drágább mint otthon!
Van még kérdésed? Szivesen válaszolok ám! Köszönöm a türelmedet!

Tehát én az átlagos megélhetésről beszéltem, s nem ragadtam ki valamit, ami nekem rossz! Én speciel nagyon jól élek, de csak azért mert ketten keresünk, s a nejem nem is keveset! Én nem is vagyok az átlag ebből a szempontból, amiről társalogtunk!

DCT