Németország vagy Magyarország?

Több
12 éve 7 hónapja #17197 Írta: peteratde
peteratde válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Vissza térve a forum témájához, nem az volt a hozzászólásom lényege, hogy érdemes-e, vagy kockázatos-e 10%-al hitelt flevenni, hanem hogy lehet.
Ami vicces, hogy nem ilyen konstrukcióban fogom megvenni, hanem a felét fizetem ki, és a többit 10 havi részletben. Ez sajna sokkal kockázatosabb a megitélésem szerint, de így kamat mentes.
Az, hogy érdemes-e saját lakást venni, vagy bérelni érdemes. azt nem lehet általánosságban eldönteni. Én csak azt tartom egysíkú szemléletnek, ha valaki vakon hajtogatja a magáét, hogy csak a bérlakás az üdvözítő, mikozben már régen kifizette bérelti díjként talán már az egész lakás árát. És kifizet havi 5-600 Euró bérleti díjat, és azt neveti ki, aki 240 euros törlesztéssel meg is veszi.
Ez azért kicsit durva.

“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”
A következő felhasználók mondtak köszönetet: astarta

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 7 hónapja #17199 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Peteratde, akkor felreertettelek. Igy mar mas, ez mar jobb konstrukcio.
En nem gondolom, hogy berlakasban kell elni,vagy sajatban, ezt szerintem mindenki döntse el maga.
Ki igy, ki ugy szeretne.
Aki berlakasban szeretne elni, talan nem akar mindig ott elni. Gondolj arra, hogyha valaki mondjuk 10 ev mulva el akar költözni, akkor egy sajat lakas nem egyszerü.
Es a te nezeted is logikus, ezert irtam, mindenki maga döntse el. Felreertettük a helyzetedet,legalabbis en igen.
szia:
Eva

Több
12 éve 7 hónapja #17204 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

laolaj írta: Én értem, hogy ne vegyen az ember. De akkor éljen 60évig egy bérlakásban mikor ennyi idő alatt vehetne? :huh: Én értelek csak nem fogadom el.
Vissza vezetve 50 évre az itteni helyzetet akkor is meglehet élni ugyan azon a helyen ahol ma is sokan vannak és dolgoznak akkor egy ilyen erős országban valószínű így is lesz.

Mindenki döntse el valóban. Ami biztos, hogy valójában kicsi azoknak az aránya akik 20-30 évet bevállalva külföldön, lakhatási céllal meg is maradnak 5 évnél tovább egyetlen helyen.
Arra pedig nem fogadnék 10 évnél későbbi időtartamban, hogy akár Németország ilyen vagy olyan erős lesz. Az én elméletem szerint 10 év múlva a fél világ Kínának fog gyártani és értékesíteni. :laugh:

Több
12 éve 7 hónapja #17230 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Kiegészítendő a Gergő által emlegetett változót. Direkt nem említek pontos helyet sem, DE igaz.
Az ember Németországban él '90 óta Frankfurt környéke. Megvette a lakást már nagyon régen. Jobb munka a Bódeni tó mellett, költözés, régi lakás kiadva, új bérelve, később megveszi. Jobb állás Svájcban, Bódeni tó parti lakásban lakik, átjár dolgozni. Namármost, van 2 lakása ( a mostani kicsi, a régi nagy ), ebből az egyiknek fizeti a rezsijét, a másikból van bevétele bőven.
Akkor hogy is van a bérlakás+változó+munka+stb. ??????
Mondjuk nem minimálbéres ;)

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza
A következő felhasználók mondtak köszönetet: laolaj

Több
12 éve 7 hónapja #17231 Írta: kfz
kfz válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Gergoo írta: Ami biztos, hogy valójában kicsi azoknak az aránya akik 20-30 évet bevállalva külföldön, lakhatási céllal meg is maradnak 5 évnél tovább egyetlen helyen.
Arra pedig nem fogadnék 10 évnél későbbi időtartamban, hogy akár Németország ilyen vagy olyan erős lesz. Az én elméletem szerint 10 év múlva a fél világ Kínának fog gyártani és értékesíteni. :laugh:

Ez a Kína dolog szerintem nem fog így stimmelni...Ők annyian vannak, sőt lesznek, hogy nem kell nekik dolgoznunk...majd jól éhen halunk. Mind.
Ha kell nekik melós ott van az a lassan pár milliárd indiai, meg pakisztáni.
A gatyánkat fel kell kötnünk az biztos a következő évtizedekben, hogy nehogy kihaljunk :unsure:
De félre a borús dolgokkal, egy sokkal vidámabb :woohoo: a hitelre vett lakás.
Gergőnek igaza van ahogyan a hasonlóan gondolkodóknak is abban, hogy a saját lakás egy bilincs, ami lehetetlenné teszi hogy hatékonyan tudj munkát keresni és a legjobb áron értékesítsd a munkaerődet.
A magyar példából okulva (hitelmizéria) nem hiszem, hogy van még az EU-ban olvasott ember aki elhiszi, hogy a világ állandó és a felvett hitelem 30-35-40 évig ugyan azon a kamatszinten fog mozogni, illetve a bevételeim vásárlóértéke nem fog inflálódni.
Ok! vegyél 10%-ra lakást, fizess 240 euro/hó törlesztéssel. Aztán, ha borul a bili a kamatok szárnyalása, a pénz értéktelenedése, a munkahelyek beszűkülése vagy ne adj Isten egészségügyi problémák miatt...na akkor számold ki...mert ugye a bank visz mindent....mennyibe is fájt havonta a lakhatás. :blink:
Véleményem szerint, ha dolgozó vagy aki a munkaerejéből él, ne vegyél fel hitelt!!!
Röghöz köt,baj esetén lenulláz.
Persze, a saját az saját, de ahogyan Mahlzeit-al vitáztunk (jó vita volt :laugh: ) gondolj kicsit arra, hogy a megtermelt pénzed valahogy befektesd, megforgasd. Pénzügyileg tervezz előre 10-15 évet, tűzz ki célt (pl a saját lakás) de ne vegyél ingatlant lakhatási céllal csak ha már fölös tőkét akkumuláltál.
A saját tulajdonú lakást (amiben laksz) egyesek "betonba fojtott halott tőkének" nevezik...lehet, igazuk van.
Tudom, hogy a bérlakás drága, de csak addig amíg egy 10 éve fizetett bedőlt hitel miatt ki nem raknak a "saját tulajdonú" lakásodból. És ne feledjük nincs az a lakás amit ne kellene javítgatni, renoválgatni. A fenntartási költségek a bérleménynél ezek a bérbeadó költségei.

Minden esetre nehéz ügy, hiszen az emberiséget jelenleg a tulajdonszerzés láza mozgatja..de ne menjünk bele a szociológia útvesztőjébe :P

üdv kfz B)

"Színház az egész világ"
"Ne vedd tul komolyan az eletet....ugy sem eled tul...;-) "

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #17234 Írta: peteratde
peteratde válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

megpróbálok többet nem érvelni ebben a témában, mert megint tele lesz offal a topik

De mégegyszer utoljára:

- ha a fedezet kizárólag az az ingatlan amit megveszel, és a havi törlesztés kb annyi mint a bérleti díj, (az én esetem), illetve sokkal kevesebb mint amit DCT hozott fel, akkor áruljátok el mit veszíthet a legrosszabb esetben az illető?
Elviszik a lakást, de ha bérelné is ki kéne költöznie, ha nem tudja fizetni a lakbért!
És itt bizony nem ugrálnak a megkötött szerződések kamatai!

- Ha olyan kevés a havi törlesztés, mint az én esetemben, azt még a munkanélküli segélyből is röhögve ki lehet gazdálkodni, míg egy komolyabb bérleti díjat nem.

- a mobilitás szükségessége:
egyetlen kollégám sincsen, aki nem ott lakna már időtlen idők óta , ahol lakik. Többségükben saját tulajdonban.
Jelenleg Bayernben a legkisebb a munkanélküliség, az államadósság, legstabilabb a gazdaság No-ban, és No a legstabilabb az unióban. Miért kéne máshova költöznöm?
Nálam egyébként az élet minőségébe az is beletartozik, hogy nem költözködöm állandóan. Ráadásul, mint már többször írtam, itt minden megvan, amire nekem szükségem van, hogy jól érezzem magam. Inkább utazom többet naponta a munkahelyre, ha muszály.

“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Maya, astarta