Németország vagy Magyarország?
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Nem kivánom neked, de azért számold majd végig, ha netán Hartz 4-en leszel, mi mennyi lesz! Sokan beleharaptak már ebbe, aztán kitört a foguk.....Valóban a bérlakás soha nem lesz az enyém, de mindent javit a tulaj, akkor megyek s oda amikor és ahova akarok ha munkám megköveteli, s ami a legfontosabb: teljesen független vagyok a piactól s ha nyugdijas leszek bárhol el tudok költözni a világon egy olcsóbb környezetetbe mig Te a leendö nyugdijadból itt leszel kénytelen kigazdálkodni a rezsidet!peteratde írta: Jelenleg Bayernben a legkisebb a munkanélküliség, az államadósság, legstabilabb a gazdaság No-ban, és No a legstabilabb az unióban. Miért kéne máshova költöznöm? Nálam egyébként az élet minőségébe az is beletartozik, hogy nem költözködöm állandóan. Ráadásul, mint már többször írtam, itt minden megvan, amire nekem szükségem van, hogy jól érezzem magam. Inkább utazom többet naponta a munkahelyre, ha muszály.
DCT
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- mahlzeit
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Köszönetek: 604
-Abba a hibaba esel, hogy 1:1ben hasonlitod ossze CSAK a havi berleti koltseget es CSAK a havi torleszto reszletet. Azaz csak “opex” szinten nezed. Raadasul kihagyod az osszehasonlitasbol a lakoingatlanod hosszutavu uzemeltetesi koltseget, azaz a felujitasokat, varatlan kiadasokat (nem a vizdijjrol beszelek). Pl. kesobbi modernizalas, viharkar, csotores, betoreses rongalas etc.peteratde írta: - ha a fedezet kizárólag az az ingatlan amit megveszel, és a havi törlesztés kb annyi mint a bérleti díj, (az én esetem), illetve sokkal kevesebb mint amit DCT hozott fel, akkor áruljátok el mit veszíthet a legrosszabb esetben az illető?
Elviszik a lakást, de ha bérelné is ki kéne költöznie, ha nem tudja fizetni a lakbért!
És itt bizony nem ugrálnak a megkötött szerződések kamatai!
-Ahhoz, hogy egy lakoingatlan torlesztoreszlete osszehasonlithato merteku legyen a berleti koltseggel, ahhoz be kell tolnod egy rakas penzt onerokent. Ezt ne feledd el hozza adni az osszehasonlitashoz. Ez a “capex” resz. Ezt IS bukhatod. Raadasul ha ezt beteszed par eves osszehasonlitasba, siman megtobbszorozi azt a havi torlesztoreszletet:) (Eppugy ahogy az autos multkori szamitgatasoknal, ahol mindenki elfelejti belekalkulalni a havi uzemeltetesi koltsegbe a bekerulesi koltseget! )
-Ahhoz, hogy megjobban osszehasonlithato legyen a 2 uzlet, ahhoz meg azt is kell szamolni, hogy mi az a hozam amit az onerod termelne, ha azt befektetned es nem a lakoingatlanodba tenned.
-Majd ki kell szamolni, hogy a lakasba betett onero es a havi betolt torleszto resz mennyivel er tobbet v. kevesebbet az ingatlanban es mennyire gyorsan veheto ki. Minusz kamat es figyelembe venni az inflaciot.
-Tehat alapveto dolog, hogy az ingatlannak forgalomkepesnek kell lennie, kulonben sosem szallsz ki belole veszteseg nelkul.
-Egyaltalan nem biztos, hogy nem olcsobb, ha a megtakaritott penzedet befekteted es azok hozamabol kesobb fizeted a tovabbi lakas berkoltsegeket. MErt elofordulhat, hogy kiflire kuporgato nyugdijjas leszel a sajat ingatlanodban, de az is, hogy nagy labon elhetsz egy berlemenyben.
-Bele kell kalkulalni a futamidot. Ha mondjuk 5 even beluli, akkor varhatoan nagy kamatkockazat talan nincs. 20-30eves futamidonel pedig nagyon nagy! 30eve meg Nemetorszag egyik felen DM volt a fizetoeszkoz, a masik felen meg kommunizmus dult. 30 ev alatt nemhogy kamatok, de allamformak cserelodhetnek.
-Ne ringasd magad abban a hitben, hogy Nemetorszagban nem ugralhatnak a kamatok. Nemetorszag nem egy olajallam, bar ketsegtelenul stabil. De jovobe senki nem lat.
-Meg folytathatnam, de egy lakoingatlan vasarlast megelozo risk kalkulaciot leegyszerusiteni egy szimpla torlesztoreszlet vs. berleti dij osszehasonlitasra szerintem felelotlenseg. A nemet lakossag kb. fele nem veletlenul nem vasarol lakoingatlant! Nem azert mert luzerek..
-En meg nem ismerek olyan “bevandorlot” aki az elso 5 evben ne koltozott volna legalabb 3x. De olyan nemet is keves van aki ne valtana lakohelyet aktiv eveiben tobbszor.peteratde írta: - a mobilitás szükségessége:
egyetlen kollégám sincsen, aki nem ott lakna már időtlen idők óta , ahol lakik. Többségükben saját tulajdonban.
Jelenleg Bayernben a legkisebb a munkanélküliség, az államadósság, legstabilabb a gazdaság No-ban, és No a legstabilabb az unióban. Miért kéne máshova költöznöm?
-A nemet allamadosagrol csak annyit, hogy pontosan az a nagysagrend, mint Mo. GDP aranyosan 81-82% korul. Ugyanolyan idozitett demografiai bombaval (eloregedes) Jelenleg az EU egyik legstabilabb allama, de kozel sem atombiztos. Valsagra erzekeny, exportorientalt tudasalapu gazdasag. A vilagon jelenleg tenyleg stabil nyugati orszagok, az Norvegia, Kanada, Ausztralia, Svajc.
- kfz
- Nem elérhető
- Elite Member
- Köszönetek: 208
Opex: működtetési, fenntartási költség
Capex: befektetett tőke
risk kalkulacio: kockázati számítás, bár Én ezt inkább predikciónak(előjelzés, jóslat) mondanám
egyébként full(teljesen ) igazat adok neki, mint ahogyan fentebb már leírtam.
Ki meri azt mondani, hogy bármi is előre tervezhető akár 10 évre is a mai változó világban...
De azért ne adjátok fel
Na ennyit az érthetőségről
"Színház az egész világ"
"Ne vedd tul komolyan az eletet....ugy sem eled tul... "
- peteratde
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 141
Kedves mahlzeit,
eszemben sincs vitatni, hogy általánosságban teljesen igazad van azt illetően, hogy mennyi mindent kell figyelembe venni egy befektetésnél. Azért írtam ennyire leegyszerűsítve, mert akiknek válaszoltam, hogy megmutassam nem egyértelmű, hogy a bérlés az előnyös.
A konkrét esetekre vonatkoztatva:
A vételárat le sem írom, mert úgysem hinnétek el.
Legyen annnyi elég, hogy a 10 % önrésszel, havi 130 euró törlesztéssel ki lenne fizetve kb. 6 év alatt. Tehát, mivel a bérleti díj elmaradása miatt 120 eurót takarítok meg, igazából havi 10 euró a többlet kiadás, ezt valamint a 10% önrészt kockáztatom, illetve a 10% + a 70x10 euró elmaradt haszna jöhet még számításba. Az pedig, hogy egy 39 nm appartmanra mennyit kell fordítani, (karbantartás stb) arról ne is beszéljünk.
Ezzel viszont megszabadulok attól a kockázattól, hogy felmindjálk a bérletet, felemelik a lakbért stb.
Valamint esetmeben pozitív az is, hogy igényeim szerint megváltoztathatom az elrendezést, amit bérlőkent nem tehetnék meg.
Lehet, hogy
, de ne feledd el, hogy a legtöbb bevándorló nem talál megfelelő lakást magának eleinte, nem talál megfelelő munkahelyet, nem célszerően választ stb.En meg nem ismerek olyan “bevandorlot” aki az elso 5 evben ne koltozott volna legalabb 3x
Ráadásul én már max 10 évben gondolkozom, mint munkavállaló. Nyugdíjasként pedig ideális lesz a lakás.
Összefoglalóan csak annyit, általánosságban teljesen igazat adok, elméletileg valszeg hibátlan az okfejtésed.
De fogalmad sincs arról, milyen sokrétű és komplex elemzést végzek egy ilyen döntés előtt.
A autós példáddal is teljesen egyetértek. Bár nem írtam, főleg azért mert előttem te és mások nagyon jól összefoglalták, mi mindent kell számbavenni, ha egy autó tényleges költégeit ki akarjuk számolni.
Az pedig, hogy hogyan lehet gazdaságosabban megoldani (jobban spórolni) az annyira komplex kérdés, hogy nagyon meghaladja ennek vagy akár egy másik topiknak a határait.
Csak vázlatosan:
nagyvárosban lakni, helyben dolgozni: magas lakbér, magas ingatlanárak, tömegközlekedés, ha természetbarát vagy utaznod kell , hogy sétélhass egyet. Sport pénzbe kerül.
Ha vidéken laksz, olcsóbb lakbér, de szinte biztosan autót kell tartani. A munkahelyre valszeg utazni kell, de szerencsés választás esetén jó levegő, közeli kirándsuló helyek.
Uj, vagy majdenm új autó, alacsony javíttatási költségek, alacsonyabb adó, valszeg kissebb fogyasztás, de magas értékvesztés évente.
Dízel vagy benzines?. mennyit használod évente. Ha valaki komolyan veszi, és megalapozott jó döntést akar hozni, az bizony nem pár perc.
“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”
- mahlzeit
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Köszönetek: 604
Ahol en lakom ott "kijjebb" is 250e eurotol felfele lehetne valamit venni es mondjuk 600-1000-ert berelni. Egy vasarlasba be kellene tolnom 150e eurot legalabb, ami mar azert egy jelentosebb megtakaritas.. (Ja es havi 1200-1500 euro reszletet) Enek a befektetesehez erosen gondolkodni kell. Szerintem:)
- peteratde
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 141
De hidd el, a magam nagyságrendjében épen olyan alaposan megfontolom a döntéseimet.
Nekem egy 10 000 eurós befektetés jelenleg éppen olyan, mint másnak esetleg a fél millás.
“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”