Menni vagy maradni?

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 5 hónapja #19435 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

TidujV írta: Az említett munkakörökre sok magyar nem is tud jelentkezni, mert már olyan munkakörök is vannak ahol az angol is kevés, mellé még kell egy másik európai nyelvet folyékomyan beszélni. sőt valahol már kapásból fel sem vesznek csak angolost, hogy ha szükséges több munkakörben is megállja a helyét.
Azért az elég szomorú viszont, hogy a szakmailag jobb mérnöknek kisebb esélye van jó állást találni, vagy egyáltalán állást találni, mert nem beszél idegen nyelvet, miközben aki meg talán kevésbé konyít a szakmához de tud angolul dúskált az állásajánlatok között. Vagy a vegyiparban dolgozó másik ismerős váltani szeretne, mert most egy magyar tulajdonú cégnél dolgozik "szürkén" alkalmazva, de nem tud váltani, mert mindenhova kellene az angol, és hát szeretne megtanulni, de nem megy neki. Pedig ha előrbbre akar jutni kénytelen lesz. Meg aztán olyan nagy igény, hogy az ember szeretne törvényes keretek közt dolgozni? Mondjuk nem ők lesznek azok akik elmennek, hiszen pont a nyelvismerettel van a bajuk.
.

BINGÓ!

S akkor most ki a hibás a nyomorukért?
Itt most kapásból felsoroltad a legnagyobb problémát!
Te is tudod, én is tudom, ők is tudják! Kinek a kezében van a megoldás, szerinted?

;)

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Kanga

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 5 hónapja #19436 Írta: TidujV
TidujV válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Decotex, te nem érzed a visszásságát annak, hogy egy idegen nyelven tudsz csak a saját országodban előre jutni? Hogy hiába van 2-3 diplomája, de ez kevés? Amúgy ez a nagy előrejutás nem zsíros állásokat jelent, hanem max a már említett 200 ezer körüli fizetést. Aminek örülne az aki minimálbéren él valóban, de nem ilyen fizetésekből fizetik a hiteleket sem, mert ez már arra kevés, hogy lakást vegyen az ember ha nincs neki, max arra elég már, hogy elvegetáljon egyik-hónapról másika és néha tudjon venni egy-két könyvet, meg elmenjen ne adj isten szórakozni. Akarod, hogy soroljam mi mennyibe kerül? És akkor esetleg tudsz számolni?
És amúgy persze könnyű okosnak lenn, hogy meg kell tanulni angolul és kész. De ha valakinek ez nehéz? Miért olyan hihetelen ez? Nem egy ismerősöm van aki használta az angolt egy darabg, aztán olyan munkakörbe került ahol elvárrás volt, de végül használnia nem kellett. Egy-két éven belül alig emlékezett rá. Az angoloktatás meg az iskolákban már elég gyatra. Ott tartunk, hogy aki a gyerekét meg akarja tanítani angolul kénytelen beírtani tanfolyamra, tanárhoz és ha szerencséje van ez a tanár akkor megtanítja. De ez már más téma.
De figyi Decotex, azt hiszel amit akarsz :) Ha egy német jön ide és körülnéz és meghallja, hogy milyen fizetések vannak csodálkozik, hogyan jönnek ki itt az emberek.

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 5 hónapja #19439 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

TidujV, ne haragudj meg, de a 200 000 körüli fizetes bizony otthon eleg jo, ha jol tudom, Sokan keresnek ennel joval kevesebbet.Söt itt sem mindenki keres ennyit.
Igaz, mernökkent joval többet is lehet keresni, de akkor a diplomajaval kell eöhelyezkedni - en mindig azt javaslom.
Es igen, az en generaciom meg nem igazan tanult igazan nyelvet az iskolaban, es ha nem volt penzes a csalad - az enyem nem volt - akkor bizony nem tudtunk nyelvet. De en is megtanultam, ami szükseges, talan masnak is lehetseges.
Szorakozni menni nekem sincs idöm - sem itt, sem otthon nem volt. Szabadsag alatt legfeljebb.
Es igen, meg kell nezni, mennyi hitelt vesz fel az ember - tudom,a kamatemelkedesröl nem tehet senki. De a draga mobiltelefont, es egyeb luxuscikkeket mar lehet korlatozni. Mert az olcso telefonon ugyanugy lehet beszelni...
A nyelvtanulasrol meg annyit, hogy a neten sokminden megtalalhato, persze kell tanar is, de nem vegig, es nem mindig.
Ne erts felre, nem akarom lekicsinyelni a problemat, de az embernek kezebe kell venni a sorsat, senki sem fog megcsinalni helyettünk semmit - legfeljebb segit, ha szerencsenk van.
Sok segitseget lehet talalni, csak nem kell azt varni, hogy helyettünk csinaljak meg a mi dolgunkat.
Es igen, 2-3diploma. Kerdes, mire keves, es milyen az a diploma. Mert nemcsak az szamit, hogy legyen egy papir a zsebeben, hanem hogy azt a papirt es a fejeben levö tudas hasznalhato is legyen. Van egy ismerösöm, buddhizmust tanul az egyetemen. Szerinted tudja valami penzkeresesre is hasznalni,vagy csak egy papir? mert szerintem az utobbi - valoszinüleg.
szia:
Eva

Több
12 éve 5 hónapja #19442 Írta: Kanga
Kanga válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

TidujV írta: Decotex, te nem érzed a visszásságát annak, hogy egy idegen nyelven tudsz csak a saját országodban előre jutni? Hogy hiába van 2-3 diplomája, de ez kevés? Amúgy ez a nagy előrejutás nem zsíros állásokat jelent, hanem max a már említett 200 ezer körüli fizetést. Aminek örülne az aki minimálbéren él valóban, de nem ilyen fizetésekből fizetik a hiteleket sem, mert ez már arra kevés, hogy lakást vegyen az ember ha nincs neki, max arra elég már, hogy elvegetáljon egyik-hónapról másika és néha tudjon venni egy-két könyvet, meg elmenjen ne adj isten szórakozni.
És amúgy persze könnyű okosnak lenn, hogy meg kell tanulni angolul és kész. De ha valakinek ez nehéz? Miért olyan hihetelen ez?

Nem akartam belefolyni ebbe a beszelgetesbe, mert valoszinuleg nincs sok ertelme, de nem tudtam turtoztetni magam mikor a fentieket olvastam... Roviden annyit a hatterhez, hogy az elmult kb. 15 evet Magyarorszagon kivul, nagyreszt Angliaban, toltottem. Nem tudom hogy nevessek vagy sirjak, amikor ilyen, tipikus megjegyzeseket hallok magyar 'honfitarsaimtol' mint a fent leirtak.

Eloszor is, a vilag rengeteg orszagaban csak akkor tudnak emberek szakmailag / anyagilag elore jutni ha beszelnek legalabb egy idegen nyelvet; foleg ha az anyanyelvuket csak kb. 15 millioan beszelik a vilagon. Van akinek ez nehez - nekem pl. szemely szerint nehez technikai dolgokat megerteni, nem tudnek szamitastechnikus vagy mernok lenni, tehat a toredeke a fizetesem es sokkal kevesebb a lehetosegem mint annak aki mernok vagy jo szamitastechnikai szakember. Ez van, most szerinted panaszkodjak hogy a csunya cegek nem hajlandoak az en vegzettsegemert, tehetsegemert annyit fizetni, mint egy mernekeert vagy orvoseert (ja, bocs, ha vert latok elajulok, van akinek nehez lenne orvosnak lenni, miert olyan hihetetlen ez?). Miert olyan hihetetlen hogy munkaadok azert a kepessegert / vegzettsegert / tudasert fizetnek ami megeri nekik?

Es minden orszagban ahol eddig eltem, beleertve Angliat, rengeteg ember van - igen, diplomas ember is - akik nem tudnak sajat lakast venni es arra eleg a fizetesuk hogy egyik honaprol a masikra kijojjenek belole. Van fogalmad rola hogy pl. Angliaban mennyibe kerul egy pici lakas egy olyan kornyeken ahol te felnel nappal az utcara menni?

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 5 hónapja #19443 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

TidujV írta: ? És amúgy persze könnyű okosnak lenn, hogy meg kell tanulni angolul és kész. De ha valakinek ez nehéz? Miért olyan hihetelen ez?

Nem hihtelen! Az hihetelen hogy sokan azt képzelik otthon hogy nyugaton mindenkinek jól megy! Itt is vannak szegények, itt is vannak hajléktalanok, itt is van 3 milló munkanélküli. Sokanak nem megy az idegen nyelv. Ilyennek is kell leniie. Olyanoknak is kell lennie akik az árkot ássák lapáttal. Nem lehet mindenki jól kereső mérnök! Ha meg valaki 2 diplomával nem tud elhelyezkedni, akkor képezze sürgősen át magát, mert akkor rossz szakmát választott!** Tudtomal ma Mo.-on nem lehet nyelvvizsga nélkül diplomát szerezni! Akkor ez milyen diploma?? A munkaerőpiac tehet a legkevésbbé arról, hogy a munkahelyek nemzetközi nivóra emelkedtek és több idegen nyelvre van szükség!

**Ismerősöm lánya "Meeresbiologe". Az istennek nem akar Hannoverből elköltözni.... Sajnos Hannover nem tipikusan tengeri város.... ;) Ezért már 6. éve munkanélküli, de köti az ebet a karóhoz. nem akar mást tanulni, de költözni sem akar. Most 32 éves.....

DCT

Több
12 éve 5 hónapja #19447 Írta: TidujV
TidujV válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Kedves Éva és Kanga!
Jaj hát én nem akarok indulatokat szülni. És egyáltalán nem akartam azt sugallni, hogy itt milyen nehéz, máshol meg könnyű. És azért mert máshol is ez van, nem biztos, hogy az jó, nem? Én mindig azt szoktam mondani örüljünk, hogy nem Afganisztánba születtünk. Van egy két könyv Afganisztánról amit érdemes elolvasni, nagyon elgondolkozik az ember utána..... Vagy mikor épp felháborodtam az új adókon mondta a Szíriából származó kolléganőm, hogy a testvérét mégis elviszik katonának, pont ebben a helyzetben ami most van, meg elmesélte, hogy a másik testvére akinek szívbaja van milyen kalandosan jutott el kórházba, hogy rendbe tudják tenni megint egy időre és egyebek, akkor gondoltam, hogy az adók nem tesznek akkorát a latban, mint az ottani problémák. Holott az egész cirkuszt ami ott van nem az egyszerű emberek keltették akik élték a mindennapjaikat. Szóval nem is magam próbálom védeni hanem másokat. Nem olyan könnyű egyik pillanatról a másikra máshogy gondolkozni főleg ha valaki már nem húszéves. És azt se mondom, hogy most lehetetlen a helyzet, csak azt, hogy hirtelen sokkal nehezebb lett. De tényleg. És nem azért, mert az igények nőttek meg. De persze lehet, hogy máshol is az lett és ezt nem könnyű megemészteni. Nekem a 8 éves mobilom most ment tönkre szomorú voltam, hogy le kell cserélni, mert az még telefon volt. De nem is hagytam magam meggyőzni, hogy akkor most már okostelefont vegyek, mert sejtem az milyen egyéb költséggel jár. Viszont örültem, hgoy egyáltalán le tudom így hirtelen cserélni hisz más lehet, hogy nem tudja kigazdálkodni, hogy új telefont vegyen, még ha az enyém sem egy szuper telefon. Tudom jól, hogy sokan hajlamosak többet panaszkodni, mint kellene, azt is tudom, hogy mikre költenek és utána sírnak, hogy semmire sem elég a fizetésük. Azt mondják az a szegény aki többet költ, mint amennyije van. Viszont az is igaz aki minimálbérből él az már nehezen ossza be. Hallotam én nénit aki 70ezerből élt, hogy sajnálta a másikat hogy hát az milyen szegény, mert még normális konyhaszekrényre sincs pénze :) Viszont hallottam sírni olyanokat is akik havi 500 ezret osztottak be nehezen.

Én beszélek egy idegen nyelvet elég jól, egyet pluszban még tanultam, de az elfelejtődött, mert sehol sem használtam, a némettel meg most próbálkozom. És igen én is próbálom a legolcsóbb módját választani a tanulásnak, már csak azért is, mert tudom, hogy helyettem senki nem fogja megtanulni. Viszont látom, hogy más mennyire szenved vele. Azt is tudom a "papírgyűjtésnek" (diploma) sincs értelme ha nem lehet mire használni, vagy nem tudja használni az aki megszerezte.

Tudom milyenek a lakásárak Németországban, Angliáról csak sejtésem van mert még pár éve láttam az akkori BBC prime-on, hogy lakásokat értékesítettek és vettek újat, akkor olvastam valahol arról ott milyen faramuci hitelezési rendszer van, mert hát elég hihetetlen ingatlan árak vannak. Bár bevallom a világ összes országából nem vagyok naprakész :) Azt is tudom, hogy máshol nem tartják olyan szörnyűségnek, ha bérelt lakásban kell élni, mert nehéz megvenni egy sajátot, viszont nálunk meg meg van az oka, hogy miért próbálnak az emberek lakást venni és nem bérelni.

Azt még elmondom, van egy ismerősöm aki kerekesszékben él egyedül egy tizedik emeleti másfél szobás pannellakásban. És örül, hogy van munkája és van lakása. Ahhoz, hogy lakása legyen hitelt kellett felvennie és hát CHF-et vett fel, bár nem sokat. Azt mondta nap, mint nap nézte az árfolyamot, de örült, mert még mindig jobban járt, mintha forint hitelt vett volna fel, szóval ő nem panaszkodik, bár azért jobb lenne már a hitelen túl lenni. Nem hiszem, hogy bárki irigyelné, vagy szeretne a helyében lenni, viszont ő mégsem panaszkodik. Sőt. Csak a többségnek nehéz így gondolkoznia. És ez nem csak a magyarokra igaz szerintem :)