Menni vagy maradni?

Több
12 éve 1 hónapja #24012 Írta: mahlzeit
mahlzeit válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Gergoo írta:

mahlzeit írta: Az angoloknal meg 1 dolgot ki nem allhatok, az eroltetett tulzott udvariassagot. Thank you es appreciate es welcome hegyek, de ha valoban kerzs valamit elhajtanak a busba :)

Ezeket néhány hónap után ezredmásodpercek alatt a megfelelő helyre lehet rakni ;) és annak megfelelően kezelni.

Hat ja csak az ember fia naiv, kisse mar elszoktam ettol es most nemreg felultem egy ilyen helyzetnek. :) Azt hittem segiteni akart a Londonban ulo munkaugyis kisasszony, de kiderult, hogy nem annyira:), csak udvarias volt.
Viszont 1 nagy plusz adok ennek az udvariassagnak. Az angolok TUDNAK SORBA ALLNI! Mo.-on csorte van ha 5 embernel tobb probal sorba allni, a nemeteknel ez a szam mondjuk 10, de ugyanugy lihegnek a nyakadba es taposgal a labadon. Az angolok azok kerdes nelkul beallnak a sorba, nem tolakodnak es nem stresszelik egymast! Es nem masznak egymas arcaba..

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 1 hónapja #24016 Írta: Kanga
Kanga válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

mahlzeit írta: HAt igen, ki hogy volt szocializalodva:) Vegul is a tema abbol indult, milyen UK-BRD kulonbsegek vannak:)
A gazdasagi modell szerintem szamit. A penz nyilvan nem minden, egyetertek. De hosszutavon a "jolet" alapja a gazdasagi motor. Ami akkor is szamit ha epp az embernek nincs ugy penze. Jo pelda Mo. Nezd meg ott hogy boldogul az atlag, meg itt.
Meg idosebb korban se mindegy, ha 60evesen nem azzal kell kuzdeni, hogy suhancok ellopjak a taskajat:) NU mindegy ez mar egyeni preferencia.
Egyebkent azert nem minden nemet varos ennyire "steril". Nezd meg Berlint. Nekem nagyon bejott.

Lehet hogy nem tul jol fejeztem ki magam, annyit akartam mondani amit Gergo is mondott maskepp, hogy az udvarias szavak, mosolygas az angol kultura resze; ez termeszetes nekik, nem felrevezetni akarnak hanem maskepp fejezik ki magukat mint pl. a nemetek, de ettol meg mindenki (legalabbis ha egy ideje angol kornyezetben el) tudja mi jelent igent, nemet, es mikor akarnak (vagy nem) tenyleg segiteni. Attol meg mert nem neznek rad szigoruan es nem mondjak az arcodba hogy 'nem', tudjak azt mondani hogy nem, csak maskepp. Ez onmagaban nem jobb vagy rosszabb a nemet modszernel, de ha neked az angol modszer a termeszetes, akkor van ra esely hogy a nemetek idegesiteni fognak. Tutira nagyobb esely van ra hogy 60 eves koromban ellopjak a taskamat Angliaban mint Nemetorszagban, viszont az meg 100% biztos hogy az azt megelozo 60 ev minden napjan, amit Nemetorszagban kell toltenem, ugy erzem hogy modortalanok az emberek, es ez idegesit ;) .

Biztos hogy Berlin jobban bejonne nekem szemely szerint, de most Bajororszaghoz vagyunk kotve.

Abban teljesen igazad van amit a gazdasagrol mondasz; peldaul ha valakinek fontos hogy a gyerekeinek, esetleg leendo unokainak, stabil penzugyi hatteruk legyen, akkor Nemetorszag biztosan jo valasztas. Nyilvan meg egy csomo dolog szolhat Nemetorszag mellett, a jobb kozbiztonsagon kivul - ahogy te is emlitetted - a jobb minosegu es fizetesekhez kepest realis aru ingatlanok.

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 1 hónapja #24019 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Hat en nem tudom.....az angol "udvariassagtol" en maszom a falra, mert szeretem tudni, hogy valaki valoban segit-e vagy csak udvarias.
De: az udvariassagrol - en nem tapaszrtaltam itt, hogy pl a sorbaallasnal gond lenne. Es en ha hazamegyek,mindig hianyolom az itteni udvariassagot, hogy mindenütt szep napot kivannak, megkerdezik, meg vagyok.-e elegedve, stb....
Ennel több nekem nem is kell.
De nyilvan mindenki mas, egyikünknek igy jo, masikunk meg mast szeret. En ugy gondolom, ott jo lakni, ahol jol erezzük magunkat. Kangat megertem, es ugy gondolom, ahol ö lakik, ott is talalni olyan helyeket, ahol neki közel megfelelöen viselkednek, ezeket kell preferalni...-szerintem

• timi2012
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 1 hónapja #24021 Írta: timi2012
timi2012 válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Valahol mar maga a nyelv is sokat szamit .Megfigyeltem ha a ferjem (aki nemet) nemetül beszel munkaügyben , sokkal szigorubban es kemenyebben beszel , mintha angolul targyal .
Egyebkent nagyon kedves , udvarias ember (külömben nem lenne a ferjem)de a hideg szokott razni amikor kimert nemet stilusban felveszi a telefont .
Külömben ha az ember bemegy egy üzletbe , a legkedvesebb grüss gott is olyan pattogosan hangzik .
Idövel meg akarhol el is az ember , megszokja a stilust es mar eszre sem veszi :)

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 1 hónapja #24022 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Timi, ha ti eltetek angol területen, lehet, itt kemenynek tünik - en nem tudom, mert nem eltem ott.
Viszont az otthonihoz kepest itt nagyon kedvesek - es ha masfele megyek az orszagban es nem tapasztaltam kemenyseget. Es az emberek szinte mindig mosolyognak.
Persze fontos, hogy mivel hasonlitja össze az ember. Ja, es az is fontos, hogy en is szinte mindig mosolygok. Es akkor a valasz is altalaban kedves.
Lehet, a nyelv kemenyebb - ezt sem igen tudom, mert nem tudok angolul, csak a nagyon szükseges par szot. Viszont gyakran logikus, mert egymasutan rakva a szavakat ertelmes lesz, es meg is ertik.....altalaban.
Bar nalunk nem grüßgottot kivannak....
De tudod, amikor a multkor felhivott a lakastulaj, hogy miert raktunk nylonzacskot a biokukaba, igen jo volt, hogy kimondta, mi a baja. Mert igy egyszerüen elmondtam, hogy en is lattam a nylonzacskot, de az nem a mienk, mert mi csak felszivodo bioszemeteszacskot teszünk a biokukaba mindig. Igy rendben is volt. De ha ugyanezt rengeteg szobol kell kihamoznom, nem biztos, hogy megertem.
De ez az en erzesem, es lehet, mas mashogy erzi.....

• timi2012
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 1 hónapja #24023 Írta: timi2012
timi2012 válaszolt a következő témában: Menni vagy maradni?

Kicsit felreertettel szerintem , semmi bajom a nemetek kedvessegevel :) A nyelvböl es stilusbol fakado sajatossagokra hivtam csak fel a figyelmet . A nemet nyelv egyszerüen kemenyebb,függetlenül attol hogy udvarias valaki vagy sem .
Grüss gott is csak egy pelda volt arra , hogy egy udvarias köszöntesnek milyen hangzasa van ,tudom hogy nem mindenhol hasznalatos :)