Németország vagy Magyarország?

Több
12 éve 6 hónapja #18562 Írta: mahlzeit
mahlzeit válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

DECOTEXT írta: A 150 sem nagy durranás, de 93-ért nem megy el senki! Ezt bárhol meg lehetne csinálni!!!! A melóstól függ!

Nem neztel utana. A munkaeropiac az olyan nemi egyszerusitessel mint az alma piaca. Van egy kinalat, arra egy kereslet. Ha pontosan annyi darab almat termeltek mint amennyit meg akarnak venni, akkor ott kialakul egy un. egyensulyi pont az arban. Ha irgalmatlan mennyisegu almat termeltek, akkor csak a legjobbat veszik meg nyomott aron. Ha csak alig termeltek, akkor meg az aranyfogad is odaadod, csak, hogy ehess egy rothadt almat. Ez a Marshall kereszt leegyszerusitve, nepiesen.
A munkaeropiac az pont ilyen, csak epp nemileg korlatokat szabnak az allami torvenyek ill. a kitermelt/kitermelheto hozam. Ezen kivul a munkaeropiac az szegmentalt szakmakra, teruletekre.. Ketkezi munkahelyekbol jelenleg K-Mo-on es E-Mo-on hiany van nagyjabol barmely szakmaban. Azaz nincs annyi munkahely, mint ahany ember tudna dolgozni. Meg egyszerubben, ha van 1 munkad, akkor az ajto mogott all meg 3 masik ember. Meg magyarabbul, ha nagyon jo vagy, akkor te kivetelesen kaphatsz munkat minimalberen. De ha valogatsz es uri huncutsagbol kitalalod, hogy ennyiert nem mesz el dolgozni, akkor ulsz otthon.
Az ausztriai hatar kozeleben, Balaton, Bp, M1 mellett kicsit mas dio. Az nagyon jo, hogy megint szelektiv peldakkal ervelsz errol a teruletrol, csakhogy a haverod nem azert nem talal senkit 93ezerert, mert annyira okosak az emberek. Hanem mert szimplan mas pontjan ulnek azon a tudomanyos Marshall gorben. Van lehetoseguk tobbet kerni..
Az a megallapitas, hogy "barhol meg lehet csinalni", "melostol fugg", "a munkavallalo felel erte" stb. egy gazdasagi hulyeseg meg akkor is ha nagybetukkel v. ha pirossal irod!
Emellett az ember nyilvan felel a sorsaert, a tovabbkepzesert, elkoltozik e jobb helyre stb.. De a fizetes az a munkaeropiac aktualis allapotatol fugg, pusztan azzal, hogy kinyitod a szad es tobbet kersz, Mo. nagy reszen semmire nem mesz.

Ja es koszond meg a felesegednek, hogy jo utra tett! A legtobb embernek pont a hasonlo segito kez v. irany hianyzik a csaladbol! Nelkule most a masik oldalrol nezned a vilagot.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 6 hónapja #18564 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Kedves mahlzeit !
Elolvastam az ajánlott linket, és háááát. Maradjunk annyiban, hogy több, mint érdekes.
És ez csak Fejér megye.
És csak mezőgazdaság.

En ugy gondolom Nemetorszagban egy ekkora hordereju ugybol hatalmas balhe lenne. Fejek hullananak az biztos. Kivancsian varom, hogy mi fog tortenni Mo.-on.

Szerintem a leírt nevek alapján itt csak egy fej fog lehullani. Az elemzőé. Viszont az nagyon le fog.
Más egyéb nem fog történni, erre merek akár fogadni is, csak ismételni tudom magam:
"A demokrácia érettségét meg akkor tudnád lemérni, ha lenne. " :evil:
A Marshall kereszt példádhoz egy apró kiegészítés ( csak példa ):
minimálbérre felveszik a varrónőt, a bérhez tartozó norma per órára vetítve 2 bugyi megvarrása. Dolgozik mint a güzü, túlórázik, hogy keressen is, megvarr 3 bugyit/óra. Keres kis plusz pénzt kb. negyed évig. Utána az élelmes magyar vállalkozó, látván, hogy milyen ügyesek a dolgozói, felemeli a normát óránként 3 bugyira. Innentől ha megszakad is, csak az alapbért kapja.
Lehetett volna más példát is, de valamiért ez jutott eszembe. :woohoo:
És ez nem a megmagyarázása annak, hogy mit és miért nem lehet, nem meggyőzés, stb. Egy egyszerű példa.
Ez így működik Németországban is ??
Jó, most nem a kutyakajás brettenetre gondolok :evil:

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

Több
12 éve 6 hónapja #18570 Írta: mahlzeit

@Miklos:
Angyan Jozsef az elemzo. Nemreg lemondott videkfejlesztesi allamtitkar, koztiszteletben allo egyetemi tanar es tovabbra is a fidesz frakcio tagja. Ha az o feje lehullik, akkor szerintem lesz felnivalo:)

A peldadra. Ez csak akkor tortenhet meg, ha a Marshall kereszt nem tul szerencses reszen ul a dolgozo es nem vedi semmi mas torveny. De abban teljesen igaza van Decotextnek, Gergoo-nek is, hogy ez magatol nem fog megvaltozni!

Több
12 éve 6 hónapja #18572 Írta: Miklós
Miklós válaszolt a következő témában: Németország vagy Magyarország?

Kedves mahlzeit !
Tudom, ki az elemző, mint említettem, elolvastam ;)
De szerintem Te is tisztába vagy néhány mondással. Pl.: "kéz kezet mos", vagy " a mi kutyánk kölyke" :evil:
Kinek a feje ???

A példához: nem maga a példa volt a lényeg, hanem a végén a kérdés.
Magyar jellemző, vagy Németországban is így van ?
Hogy mikor és hogyan fog változni, más tészta. Csak magára a jelenségre lettem volna kíváncsi.

"Én elszabtam, te elszabtad, ő elszabta, mi elszabtuk;
ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk. - Hofi Géza

Több
12 éve 6 hónapja #18593 Írta: mahlzeit

@Miklos: :) A peldadhoz nem en vagyok a legmegfelelobb aki ezt meg tudna valaszolni. Az en teruletemen olyan eros a szakszervezet, hogy az mar karos szerintem:) Itt be van tartva minden es nincs trukkozes. Ellenben olvasni itt a forumon is erdekes dolgokat..
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Miklós

Több
12 éve 6 hónapja #18635 Írta: mahlzeit

Miklós írta: Kedves mahlzeit !
Tudom, ki az elemző, mint említettem, elolvastam ;)
De szerintem Te is tisztába vagy néhány mondással. Pl.: "kéz kezet mos", vagy " a mi kutyánk kölyke" :evil:
Kinek a feje ???

A példához: nem maga a példa volt a lényeg, hanem a végén a kérdés.
Magyar jellemző, vagy Németországban is így van ?
Hogy mikor és hogyan fog változni, más tészta. Csak magára a jelenségre lettem volna kíváncsi.

Az Angyan feje:) NA szoval ahogy varhato volt. Nem a szamokat, neveket kezdi el a gepezet magyarazni, hanem beindul a karaktergyilkossag, meghozza az MTI segitsegevel!
LINK
Ez mar partallami feeling..